Boostede boller i karry

Når man er syg, skal der grønt og vitaminer indenbords. Jeg havde oparbejdet en ubændig lyst til boller i karry og i lørdags skrabede jeg de få kræfter sammen jeg havde og gik i køkkenet for at forkæle mit skravlede korpus. Vi havde køleskabet fyldt af smækre grøntsager fra Aarstiderne og tanken var at få smuttet en del af dem ind i den eller klassiske ret, som boller i karry er (min yndlingsversion er faktisk min mormors: opbagt sauce uden skyggen af en grøntsag. Jeg tror ikke engang løget bliver inviteret med i kødfarsen).
Til den grønne version af boller i karry skal du bruge:
Boller
500 g hakkekød (svin, kalv og flæsk eller kalvekød alt efter hvad du er til. Jeg kunne kun få svin)
En håndfuld frisk spinat*
En håndfuld persille*
Et løg
En lille deciliter mælk
Et æg
Et par håndfulde mel
Salt og peber.
* Jeg lavede mere af den grønne mambo end jeg havde brug for i farsen. Lad dig derfor ikke snyde af billederne med bugnende bunker af grønne sager.
Sauce
2 porrer
Et løg
Et æble
Mel
Smør og olie
Kyllingebouillon eller en anden smagsfuld én af slagsen
Karry
Salt og peber
Ris
Start med farsen:
Rør kødet sejt med salt. Ikke spare for meget på saltet
Skyl spinat, persille og skræl løget og skær det over et par gange
Blend spinat, persille, løg og mælk til en homogen masse – også kaldet den grønne mambo.
Slå ægget ud oven i kødet, kast en håndfuld mel eller to derned og hæld lidt af den grønne mambo ned til alt det andet. Du kan altid hælde mere af den grønne mambo i, men der er ikke noget værre end at få lavet farsen for lind!
Rør til farsen bliver jævn. Tilsæt evt. mere grøn mambo eller lidt ekstra mel alt efter konsistens.
Lad farsen stå og hvile. Det får den til at samle sig lidt.
Så er det over til saucen:
Snit porrer og løg og kom det op i en stor gryde sammen med lidt olie og lade det varme igennem. Det skal ikke tage farve.
Hak æblet fint (det hele skal blendes senere, så du behøver ikke gøre dig så umage)
Smid det ned til løg og porre og svits svits svits.
Gør din bouillon klar.
Hæld den ønskede mængde karry over grøntsagerne og rør godt. Karryen skal brændes af.
Tilsæt lidt mere fedtstof (jeg brugte smør) og drys så mel udover hele foretagendet. – en god håndfuld eller halvanden vil jeg tro. Melet skal opsuge alt fedtstoffet. Pas på det ikke brænder på. Rør godt.
Tilsæt så din bouillon lidt efter lidt og rør godt i mellem. Det er vigtigt at melet først bliver stegt og derefter kogt godt igennem, så det ikke smager af mel.
Når al bouillonen er tilsat, blender du den. Jeg slukker for blusset og stikker en stavblender i gryden. Det går fint, men tag din længste arm i brug og hold god afstand (det har jeg aldrig glemt siden jeg i tidernes morgen forbrændte mit maveskind, da jeg blendede ærtesuppe nytårsaftensdag. Jeg havde tøj på, et var bare en gang i halvfemserne, så den stod på mavebluse. Av)
Tykkelsen på min sauce blev lige som jeg ønskede. Hvis din bliver for tyk, kan du tilsætte mere bouillon. Hvis den er for flydende må du efterjævne med en meljævning eller majsstivelse.
Smag på saucen. Juster med salt, peber, evt et dryp eddike hvis den er for flad/fed i smagen.
Form bollerne og smid dem i saucen. Lad dem boble rundt dernede til 6-8 minutter alt efter størrelse. Du kan altid tage en op og skære den igennem, for at se om de er færdige.
Server med ris.
Det ligner ikke just en klassisk boller i karry og nogle mennesker vil nok føle sig en anelse utrygge ved synet af grønne boller i saucen. Men de smager fortrinligt og bliver lækkert svampede. Overvejede et kort øjeblik at smide lidt sambal oelek over min tallerken og kalde den trafiklys-boller i karry. Men kom så i tanke om at jeg ikke kan lide sambal oelek.
Har du overskydende grøn mambo tilbage kan du helt sikkert også smide den i sovsen og få en grøn-i-grøn ret ud af det.
Den grønne mambo fungerer for resten også forbløffende godt i frikadeller
Og saucen er også god til en gang kylling i karry.
Ingen kommentarer endnu