MORGENMADSDATES

TIP: CREMET MÆLK TIL KAFFEN

Photobucket

Jeg er ikke den store kaffedrikker – i hvert fald ikke forstået på den måde, at jeg bare SKAL have en kop Black Power for at vågne om morgenen osv osv. Når det så er sagt, så elsker jeg en god veltillavet kop kaffe – og for tiden har jeg særligt stor trang til en kop af den mørke eliksir – med en ordentlig sjat mælk, jeg er slet ikke hardcore nok til at tage den sort.

Det er Clausen, der har lært mig at drikke kaffe – kan huske at jeg bed mærke i, hvordan han altid kræsede for sin kaffe. Det var jeg en anelse fascineret af og jeg begyndte langsomt lige at skulle smage et lille sip af kaffeskummet, eller have min egen kop varme skummede mælk med et squiz kaffe i.

Og det er lige netop mælken, som dette lille tip omhandler. Her i huset drikker vi mokkakaffe eller stempelkande og har eksperimenteret med håndholdt mælkeskummer og piskeris for at få en god cremet mælk til kaffen. Dog er vi endt med at være allermest fans af denne lidt alternative metode til skumning af mælk:

Varm mælken i en gryde – den skal være varm, men må ikke komme op og koge. Det fucker med smagen, når den skal i kaffen.

Photobucket

Hæld den varme mælk i stempelkanden.

Photobucket

Sæt filteret i og pump det ned igennem mælken og op over overfladen igen. Og igen og igen og igen..

Tag filteret op og du har den lækreste cremede varme mælk at hælde i kaffen.

Photobucket

Fordelen ved denne metode er, at man ikke blot ender op med varm mælk med et lag af lit for luftig mælk på toppen ovenpå – som det ofte sker, når man bruger en håndholdt mælkeskummer eller et piskeris. Her bliver al mælken faktisk cremet og skummet bliver tæt med meget små luftbobler. Helt perfekt i min bog.

Photobucket

Billedet ovenfor illustrerer meget fint, hvor dejligt bastant, tæt og holdbart skummet bliver 🙂

Eneste ting man skal være voldsomt opmærksom på er, at få rengjort stempelkanden supergrundigt. Sæt den gerne i blød/vask den op med det samme, så mælkeresterne ikke når at tørre ind og størkne. På den måde undgår du at have sure mælkerester siddende i stempelkanden.

 

17 kommentarer

 • Sådan plejer vi også altid at lave vores mælkeskum – virkelig en smart og let måde at få lækkert skum på 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hej Laura, ja det er altså smart. Og meget rart at man kan spare lidt på køkkenudstyrsfronten dér, så der bliver plads til en masse andre uundværlige sager 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mille Astrup Madsen

  Hej!
  Bodum har luret den metode, og har lavet en mælkeskumskande i glas/ellerplastik, som ligner stempelkanden, bare uden metalstellet. Jeg har arvet den, men man kan sikkert erhverve sig en relativt billigt så man kan skumme mælken og lave kaffe samtidig, hvis nu man kun har én kaffekande.
  Kh. Mille

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hej Mille
   Ja de har nemlig lavet en også. God idé med en billig version til at skumme i 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Laura E

  Køb en billig stempelkande i Tieren til formålet, så risikerer man ikke at ens ‘rigtige’ stempelkande ødelagt 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   God idé! Jeg har faktisk hørt positivt om Tigers stempelkande, men har ikke selv testet den. Det er især en god idé at have en separat til formålet, hvis man også laver cremet mælk til fx chai latte. Mælken kan nemlig godt have en lille bismag af kaffe, hvis man laver det i den stempelkande, man også bruger til at brygge kaffe i. Men ellers kan der jo også være noget smart i kun at behøve et aggregat til både kaffe og mælk, særligt hvis man er indehaver af meget lille køkken 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Genialt! Min mælkeskummer fra Bodum (den der har lidt samme funktion og ligner) er lige gået i stykker, hvilket var en lille katastrofe – Så dit indlæg har lige reddet min (kaffe)dag 😀

  / frkcurting.blogspot.com

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Fedt, Cathrine – dejligt at kunne være behjælpelig! Kaffe er jo en vigtig sag! God skumning 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ja bestemt! Tak :b

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bruger I letmælk eller skummet? Jeg synes ikke helt jeg kan få styr på formen – vil gerne lave en lille blomst i kaffen, som de gør det på cafeer rundt omkring, men helst uden for meget fedt i mælken :o)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hej Julie. Hm, for tiden bruger jeg faktisk helst sødmælk eller gårdmælk med naturligt fedtindhold (fra Irma). Dog burde det være muligt at lave latteart, som det så smukt hedder, med mindre fedtprocent. Jeg er ingen ekspert, men har da lavet en del kaffe på café også. Det er vigtigt at dit skum er tæt, dvs. undgå for store luftbobler. Hvis du laver det i stempelkande er det en god idé forsigtigt at banke kanden ned i bordet eller slå på siden af den. Du skal hælde lidt til for at skummet bevæger sig ud af kanden og så er det i gang med de svingende bevægelser. Det er lidt svært at forklare, men jeg føler mig næsten overbevist om, at du kan finde en tutorial på youtube, der kan hjælpe dig. Der er efterhånden tutorials til alt – jeg har lært at klippe mit eget hår på youtube! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mike

  Er det gennem hele kanden at du kører stemplet? Tænker at skummet jo kun skal være på højest 1/3 af kaffen. Så hvis man bruger en expressokande til ex cappuccino kan man med fordel varme noget af mælken uden at skumme det ved siden af?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hej Mike. Selvom du kører stemplet hele vejen op og ned igennem kanden, vil du ikke få skummet alt mælken. Jeg tror max at jeg har fået skummet halvdelen af mælken – og så er det min erfaring, at det mere handler om hvor længe jeg pumper med stemplet. Med denne metode bliver skummet dejligt cremet – når man hælder det ud kan det nogle gange virke som om at det bare er blevet til én cremet og tyk masse.. men når du får den i koppen med kaffe, så kommer mælken “til syne” nederst i koppen. Du behøver derfor ikke at tage mælk fra, som du ikke skummer.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • claus

  et lille trick… køb en reservedel til en Bodum Columbia kaffebrygger (den i stål der er har termoeffekt)
  Køb stempeldelen og tag silikoneringen af… det er faktisk den som er i deres mælkeskummer… ved at tage silikoneringen af er der en smule luft mellem stempel og glassen og det er meget nemt at skumme op. ¨
  Gevindet er det samme i de to typer af kaffebrygger.

  http://www.bodum.com/dk/da/shop/detail/V1508-ISR/

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Det lyder også smart, Claus. Tak for tip! Jeg overvejer lidt at købe en kombineret mælkeopvarmer og -skummer (også ved håndkraft), så man ikke gør både gryde og kande beskidt 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ulla Friis Sørensen

  Hold da op – TUSIND tak for et godt fif – jeg var faktisk parat til at investere i en mælkeskummer, men….. man må jo begrænse alle tingene i køkkenet.
  Jeg må hjem og prøve dette – lyder vildt lækkert og nemt:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hej Ulla. Hvor herligt at du faldt over dette tip. Håber det virkede fint for dig!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

MORGENMADSDATES