KNÄCK = SVENSK FOR KARAMEL

JULEGAVEIDE: MAD OG MENNESKER

Photobucket

For noget tid siden var bloggen inviteret til morgenhygge hos People’s press, hvor to nye madbøger blev præsenteret. Ikke kogebøger, men madbøger: En om safter, og en om.. ja, mad og mennesker. Det er sidstnævnte som jeg altså lige må tippe jer om. Jeg tror der er mange, der har en idé om, at den er for gamle damer – hvad den helt sikkert også er :-). Men jeg er netop blevet færdig med den – og må sige, at den helt bestemt også kan anbefales til yngre damer. I hvert fald af den kulturhistorisk interesserede og madbegejstrede type.

Photobucket

Photobucket

Bogen handler kort fortalt om Søren Ryges og James Prices madoplevelser. Både oplevelser fra et langt liv hver i sær og oplevelser skabt sammen i løbet af bogens tilblivelse, hvor de mødes og laver mad for hinanden og spiser sammen. Bogens styrke ligger i de to herres meget forskellige liv – og dermed også madminder. James er vokset op i København med mange eksotiske rejser, kunstnerfamilie og to forældre, der begge gik op i mad og nydelse. Søren Ryge derimod er vokset op i Sydslesvig, hvor far var lærer på landsbyskolen og mor gik hjemme. Det var et liv tæt på landbruget og som var præget af sæsoner og sparsommelighed. Madoplevelserne er nok personlige, men afspejler alligevel noget meget forskellig Danmarkshistorie, som jeg synes er ret spændende at læse om. Det er jo oplagt for en madelsker som James Price at bidrage til en sådan bog, men bogens største overraskelse er nok Søren Ryges fortællinger om et liv, hvor mad ikke har været i centrum som et nydelsesmiddel. Det kommer der overraskende mange gode historier og interessant viden ud af, hvis man interesserer sig for hvordan det var engang…

Og så er der en masse fine og sjove anekdoter involveret også. Om James som følsom og stræbsom teenagekok, der nok var lidt anderledes end de andre fra klassen. Og om Sørens tvivlsomme møde med kærnemælkssuppe ved et gæstebud.

Alt i alt er det hyggelig og uforpligtende læsning (og derfor også den første bog jeg har afsluttet siden sommerferien, gisp!) med mad som omdrejningspunkt. Kan anbefales til både unge og gamle damer m/k, der holder af mad, de to bidragsydere, gode historier og/eller Danmarks kulturelle madarv!

Photobucket

Og så er det da lidt sjovt at farmand Price har skrevet en bog med næsten samme titel. Jeg købte den engang i en genbrug, men aldrig rigtigt har fået fordybet mig i – den er nu røget ind på sengebordet i læsebunken 🙂

8 kommentarer

 • Orh, den ser bare vildt hyggelig ud! Elsker de to hyggelige herre (:

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Det er altså også virkelig en fin bog 🙂 Både Søren Ryge og James Price læste højt af deres historier til “eventet”. Hvor hyggelig en morgen kan man lige have 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Uhh, det lyder bare vidunderligt (:

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Ja, det kan de altså godt finde ud af 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ej, hvor hyggeligt! Jeg havde fuldstændig lagt den til side som en mormorbog, men nu tror jeg da, jeg vil give den en chance alligevel.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Prøv den lige, Jane. Jeg synes den var så fin – lidt mormor måske, men på en god måde 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • EJ hvor ser den bare hyggelig ud. Jeg er ret så vild med James Price, og tager gerne Søren Ryge med i købet 🙂 Måske det ender med en gave til mig selv istedet for en eller anden onkel

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hej Marie
   Hvor er det sært – din kommentar var røget i spam. Det troede jeg ikke den kunne, når du først er godkendt som “kommentator” herinde. Anyways. Skaf dig bogen! Jeg har aldrig haft noget særligt forhold til Søren Ryge, men jeg faldt altså for ham til arrangementet, hvor han både tog charmerende afstand for al “sundhedspjank” (ikke at jeg er enig, men han gjorde det godt ;-)) og tog fortællerstemmen på til den store guldmedalje. Og så er hans bidrag til bogen et unikt indblik i hvordan man spiste og opfattede mad i den jævne familie på landet for mange år siden..

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

KNÄCK = SVENSK FOR KARAMEL