PINSERE - TOP-PIZZA (ELLER PINSA) I ROM

MINI-GUIDE TIL ÅRHUS

aarhus

Jeg har i den forgangne weekend været på et lynvisit i Århus. Kæresten og jeg havde spottet, at Charlotte Fogh Gallery viste en soloudstilling med HuskMitNavn – og det blev så en undskyldning for at tage ca. 30 timer i Danmarks næststørste by og pakke de timer med al den kultur og mad vi kunne kapere.

Nu vil jeg på ingen måde claime, at være blevet Århus-ekspert efter knap halvandet døgn i byen, så denne guide bliver sandsynligvis for folk med et mere indgående kendskab til byen, noget tyndbenet. Tag det derfor blot for, hvad det er – et par glade anbefalinger til steder, der gjorde vores marts-weekend i en solbeskinnet udgave af smilets by, til et vaskeægte forårshit:)

Haute Friture

Efter turens første stop på Charlotte Fogh Gallery, hvor det på meget kort tid var lykkedes os at købe os fattige i nedenstående fine tegning med den sigende titel, TV-dinner, daskede vi lidt formålsløst omkring i Latinerkvarteret.

Og heldigvis for det – vi rendte nemlig ind i “grillbaren” Haute Friture, der lokkede med en porchetta-sandwich, som ikke lod sig gå ubemærket forbi. Lige i sidste øjeblik af bestillingen, skød jeg ønsket om en omgang fritter ind – og det skulle vi ikke fortryde. Porchetta-sandwichen, de grove og ultrasprøde fritter med moset blød midte og en perfekt syrlig estragonmayo var rimelig meget et match made in heaven – og det var vi ikke de eneste der synes. Der var et jævnt rend af gæster i biksen, der enten slog sig ned, eller bragte godterne med videre ud i byen. En sandwich koster ca. 45 kroner og vores lille omgang fritter, der klassificerer til at være nogen af de bedste, jeg har smagt, 20 kroner (og mayoen er selvfølgelig free of charge).

Til at skylle de gode og fedtede herligheder ned med fik vi et par økosafter fra Naturfrisk.

Haute Friture ligger på Graven 16

hautefriture3hautefriture2hautefriturehautefriture4
La Cabra

Akkurat lige ved siden af Haute Friture lå der, hvad der skulle vise sig at være et lige så stort hit. Nemlig en rigtig dejlig kaffebar, der på bedste Berliner-stil, tager go’ kaffe ret så alvorligt – i tilsvarende ualvorlige, men lyse og nordiske omgivelser.

Jeg er jo ikke den store kaffedrikker, så det var i første omgang primært min kæreste, der himlede op om den fantastiske kaffe. Men faktisk himlede han så godt op om den kaffe, at vi endte med at vende tilbage dagen efter – hvor jeg rent faktisk også hoppede med på kaffedrikkeriet med en lille latte, der var cremet og blød og gjorde sig godt til det fine søndagssolskin og udsigten til de forbipasserende århusianere, der allesammen lod til at kende hinanden på kryds og tværs.

La Cabra ligger på Graven 20

lacabra2lacabraMephisto

Lørdag aften stod den på middag på Mephisto på ‘Volden’ (også i Latinerkvarteret). Vi havde i julegave fået et Smartbox-gavekort, der bl.a. kunne indkasseres her – og da jeg generelt kunne finde fine anmeldelser af stedet, kunne vi jo ligeså godt udnytte det. Stedet var hyggeligt, lokalt og tjeneren var virkelig flink – og vores to retter – der for vores begge vedkommende endte med at være henholdsvis løgsuppe og krokette af økogris – var rigelige og ret så mættende. Jeg ved ikke om det hovedsageligt var dagens indtryk, der kickede ind (eller den fyldige suppe til forret), men jeg kunne på ingen måde spise op af hovedretten – og det plejer jeg ellers ikke at være for fin til.

Jeg skal faktisk kort sagt ikke lige kunne sige, hvad der gjorde det – men jeg synes ikke helhedsoplevelsen af stedet var 100% prangende – suppen kunne f.eks. godt havde fået en tand mere på smagsopleveren, og de mange variationer af gulerod til grisen var nærmest hvinende sødsyrlige og virkede desværre ikke som modvægt til den fede gris, som det sandsynligvis skulle have været tilfældet.

Til gengæld fik jeg en virkelig go’ druesaft fra Alain Milliat, der kan anbefales alle, der af den ene eller anden årsag ikke lige gør sig udi alkohol! Det føles næsten som at drikke vin, bare uden tømmermændene 🙂

Mephisto ligger på Volden 28

aarhus4aarhus5aarhus3aarhus2
Kählers spisesalon

Søndagen i Århus stod igen på en omgang kunst – denne gang dog af lidt længere varighed – nemlig i form af et besøg på Aros. Vi fik os en på sanse- og farveopleveren med Tal R udstillingen og Eliassons YourRainbowPanorama inkl. udsigt over byen, der snarere lignede en miniput Lego-by set fra toppen.

Alle de fine farver og det flotte solskin udenfor gjorde os heldigvis sultne til en go’ omgang frokost på Kählers Spisesalon – der disker op med moderne og simpelt smørrebrød på deres velkendte porcelæn. Kählers smørrebrød minder mig meget om det man kan få hos Aamanns i København – hvor det moderne twist på klassikerne, gør det mere rent, let og overskueligt end de mere oldschool pompøse versioner, hvor råvarerne nærmest slås med hinanden om opmærksomheden. Vi delte tre stykker smørrebrød til 200 kroner – og det var rigeligt til os (især fordi vi også lige delte en lille chokolademedalje til dessert;)) Vores udvalg af smørrebrød bestod af en æggesalat med crunch og bladselleri, en mad med fanøskinke, Vesterhavsost, pocheret æg og salturt og endeligt et stykke med roastbeef med peberrodscreme, grøntsager og løgkompot.

Kählers Spisesalon ligger på M. P. Bruuns Gade 33

aarhus6 aarhus7 aarhus8

Efter den nærende frokost på  Kählers kunne vi simpelthen ikke proppe mere mad eller kultur i os – vi kunne dog lige akkurat nå forbi madafdelingen i et søndagsåbent Salling, hvor vi nåede at hapse et mindre udvalg af fantastiske røgvarer fra Slagter Munch i Skagen med hjem – så kunne vi nemlig liige forlænge den jyske stemning til aftensmaden, da vi nåede vel hjem til København senere på aftenen 😉

 

4 kommentarer

 • HuskMitNavn er bare det fineste!
  Og porchettasandwichen m. det hele, lyder skønt.

  – Anne

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Åh ja – han laver nemlig så fine tegninger Anne:) Og porchettasandwichen var også gevaldig herlig;)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille Richelatoni

  Jeg elsker Haute Fritures lækre Porchetta sandwich. Den er simpelthen guddommelig 😉
  Ved du mon om det er muligt at finde en ligeså god Porchetta sandwich i København? Jeg ved jo at Un Mercato laver en, men den har jeg endnu ikke prøvet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Hej Pernille – de var virkelig også fantastiske de sandwich der!! 🙂 Jeg har også selv til gode at finde eller smage porchettasandwich her i København – tror dog Un Mercato er et rigtigt godt bud, men har desværre heller ikke prøver det selv.

   Kh Emilie G&G

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

PINSERE - TOP-PIZZA (ELLER PINSA) I ROM