FROKOST PÅ ALMANAK

RESTE-RIS OG “GRILLET” GRØNT

risdeller
Her for en uges tid siden havde jeg en god rest ris tilovers fra en omgang vegetarisk-fyldte peberfrugter. De fyldte pebre blev egentlig ikke rigtig noget at skrive hjem om, men de ris-frikadeller, som ris-resterne blev forvandlet til, var enormt gode, og kan stærkt anbefales, hvis man alligevel ligger inde med en rest ris fra aftenen før, uanset om det er fra fyldte pebre eller boller i karry.

Jeg havde allerede bakset risene sammen med andre smagsgivere som løg og squash til mine fyldte pebre, men dette kan selvfølgelig også sagtes gøres i reste-processen.

Som tilbehør til ris-dellerne lavede vi en omgang grillet sommergrønt i ovnen med smuldret feta på toppen. Totalt et hit også!!

Her følger ca. opskrifter på begge:

“Ris-deller” – ca. 8 stk.

 • En rest ris – jeg havde ca. 2-3 dl. blandet parboiled/vilde ris
 • 1/2 løg
 • 1/3 squash (eller, hvad du nu har)
 • Tomatpuré
 • En håmdfuld frisk bredbladet persille – hakket
 • Vand
 • Krydderurter, fx sød paprika, timian, herbes de provence og salvie, salt og peber
 • 1 æg
 • Mel

 

“Grillet sommergrønt”

 • 1 lille bundt asparges
 • En halv bakke små smagfulde cherrytomater
 • 1 løg
 • 2 fed hvidløg
 • En stor håndfuld gode sorte oliven
 • Ca. 50 gram smuldret feta

 

Start med at gør ingredienserne til dine ris-deller klar. Skær løg og squash i små tern og varm en pande med lidt olivenolie. Svits godt uden løgene brænder på. Tilsæt evt. et sjat ektra olivenolie og smid risene med på panden sammen med persillen og dine krydderier, fx paprika, salvie, timian og herbes de provence, et godt drys salt og kværn peber. Steg og vend det hele godt sammen på panden et par minutter for medium varme. Tilsæt herefter ca. 2 spsk tomatpuré og smag efter. Mangler du mere af det ene eller andet, så pøses det bare i. Herefter suppleres med et par skvæt vand – måske sådan en deciliters penge eller halvanden, så risblandingen bliver en smule grødet i det. Det her var faktisk min base til de fyldte pebre – og den rest, jeg gemte i køleskabet til dagen efter. Går du først i gang med denne proces på dagen, så tror jeg det er meget smart, at man lige lader det køle lidt ned i køleskabet, inden man bakser de sidste ingredienser sammen.

Imellemtiden kan man passende tænde for ovnen på ca. 180 grader og gøre grøntsagerne klar. Aspargesene skylles og de træede ender knækkes af. Tomaterne skylles og skæres i halve og løget snittes i tynde ringe. Det hele blandes sammen med de to fed hvidløg, oliven, lidt olivenolie, salt og peber og stilles til side indtil ovnen er klar.

Nu kan du vende tilbage til risdellerne, hvor du giver dem sidste skub på vej mod ‘delle-livet’. Det gøres ved at tilføje et æg og en god håndfuld mel eller to til blandingen. Evt. et lille skvæt ekstra salt og peber, da melet og ægget tager lidt smag ud af din blanding. Konsistensen skal minde lidt om havregrød/frikadellefars, men fortvivl ikke, hvis blandingen ikke slipper din ske på samme måde som en fars. Dellerne vil stadig lykkedes fint. Varm nu en teflon/slip-let pande op med rigeligt olivenolie. Klat risdellerne på den varme pande i frikadellestørrelse og steg dem præcis som var det frikadeller. Start gerne for rimelig høj varme og skru ned til medium varme efterfølgende, så de ikke brænder på. De skal have ca. 10 minutter i alt.

Umiddelbart efter, at du er gået i gang med at stege dellerne, smides grøntsager og oliven i den varme ovn på en olieret bradepande og steger i ca. 5-8 minutter. Hvis de stadig mangler lidt grill-fornemmelse herefter, skrues der lige over på ovnens grillfunktion de sidste 2 minutters tid. Inden servering smuldres fetaen over de anrettede grøntsager, så den når at smelte en anelse fra varmen.

risdeller5risdeller4risdeller2risdeller3

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

FROKOST PÅ ALMANAK