MEXICANSKE PALEO SVINEKÆBER
For et par weekender siden havde bloggen arbejdssøndag (hvor de lækre flødeboller bl.a. blev lavet). Hovedtemaet var som vanligt snak om mad, lave mad og spise mad (krydret med noget opdatering af bloggen og diverse praktikaliteter). Denne givne søndag var jeg næsten lige startet på min 30 dages paleo-“kur” og heldigvis var madtemaet i mit favør (pånær naturligvis flødebollerne, som jeg da heller ikke fik nogen af – piv). Menuen bød på svinekæber med et mexikansk twist og en sprød salat.
Opskriften på kæberne blev til på baggrund af inspiration fra bloggen Everyday Paleo. Opskriften lyder blandt andet på tomatillos og efter at have rendt det halve af Nørrebros grønthandlere tyndt opgav jeg og vi blev i fællesskab enige om, at en kombination af grillede peberfrugter og syltede grønne tomater måtte gå an som erstatning for de små mexikanske grøntsager. Vi fandt dog efterfølgende ud af, at man kan købe dem på dåse hos Chilihouse i København (de skulle efter sigende have en helt unik smag, men vores erstatningsblanding fungerede også fremragende).
Til 3-4 personer brugte vi:
- 800 gram svinekæber (men de kan nemt erstattes af andet kød skåret i grove tern)
- 4 peberfrugter
- 2-3 syltede grønne tomater
- 2 løg
- 4 fed hvidløg
- 1 bundt koriander
- Saft fra en lime
- 1 frisk chili
- 1 spsk spidskommen
- Salt & peber
- 1/2-1 liter kyllingefond
Vi startede med at brune kæberne godt af i olie. Kæberne blev taget op og løg, hvidløg og chili røg i gryden. Herefter blev krydderier tilsat, og kyllingefond samt kæber blev hældt i.
Samtidig grillede vi peberfrugterne i ovnen til de blev lidt brune/sorte i skindet (du kan fjerne det sorteste, hvis du ikke er så vild med det, men jeg synes, at det giver lidt ekstra smag til retten). Peberfrugterne blev blendet med de syltede grønne tomater og det meste af korianderen og hældt i gryden til kæberne.
Herligheden fik herefter lov at passe sig selv et par timer indtil kødet var så mørt, at det kunne trækkes fra hinanden med et par gafler.
Retten røg på bordet med lidt ekstra koriander på toppen og salten bestående af sprød salat, mango, avocado, koriander og olie-citron dressing.
Hvor ser det bare lækkert og rustikt ud – har aldrig smagt det, men det ligner virkelig en dejlig efterårsret.
– Anne