SKØNNE KÆBER

KALVEKÆBERAGU M HJEMMELAVET PASTA

Photobucket

Efter et forgæves forsøg på at invitere mine forældre på Mêlée (alt optaget), blev vi enige om, at vi da bare kunne lave mad til dem selv i stedet for.

Dette projekt eskalerede selvfølgelig vældig hurtigt til at involvere en masse elementer, som til sammen ville tage en del tid. Heldigvis tog jeg konsekvensen af det og tog tidligt fri fra arbejde og havde den hyggeligste køkkenfredageftermiddag, der faktisk resulterede i noget af det bedste mad jeg havde lavet længe.

Jeg slog mig på Jamie Olivers opskrifter til både pasta og ragú. I første runde får i raguen. Pastaen kommer i næste indlæg fra min hånd.

Photobucket

Jeg startede med kalvekæberagúen. Kalvekæberne købte jeg hos Cleavers Market (Cofocos slagter) i Torvehallerne. 1 kg for sølle 50 kr. Så er det altså ret nemt at lave billig mad til mange. Det eneste man faktisk har brug for er tid.

Du skal bruge:

800 g/1 kg kalvekæber (i mit tilfælde blev det til to flotte styks)

4 gulerødder

2 rødløg

3 stængler bladselleri

4 fed hvidløg

1 spsk frisk timian

6 stilke rosmarin

1-2 spsk hvedemel

2 dåser flåede tomater

½ flaske hvidvin

Salt og peber

Parmesan og finthakket persille til serveringen.

Photobucket

Photobucket

Start med at hakke hvidløg, gulerødder, bladselleri og rødløg fint, så det hele er klar. Sæt en stor gryde over med plads til hele moletjavsen – jævn varme tak. Gnid kalvekæberne godt med olie, salt og peber og smid også lidt olie i gryden. Brun kalvekæberne på begge sider. Jeg brunede en af gangen, da gryden var for lille til at begge kæber kunne ligge dernede på en gang og jeg var bange for at temperaturen ville falde for meget med begge kæber i, så de ikke ville blive brunet ordentligt.

Når kæberne er blevet godt brunet af, smides de finthakkede grøntsager i sammen med timian og rosmarin. Svits det hele en 10 minutters tid.

Rør hvedemelet i – i opskriften stod der 1 tsk, men jeg synes det virkede som meget tæt på ingenting i den kæmpe gryde. I stedet smed jeg to små spsk i. Det fungerede godt.

Smid de to dåser tomater i sammen med den halve flaske hvidvin. Jeg skal være ærlig og sige, at jeg brugte noget billigt sprøjt og det fungerede altså fint J.

Lad den store gryde stå på blusset og simre i 3 timer. Jamie skriver 2-3, min slagter sagde minimum 3. Jeg tror kæber og sauce endte med at få 3,5 time og slagteren sagde, at man ikke skulle være nervøs for at give det for meget.

Når tiden er gået, tages kæberne op og kødet trækkes fra hinanden med to gafler. Det var M.Ø.R.T. som bare f.. Ned med kødet i gryden igen og smag til med salt og peber. Den manglede ikke meget for at være lige i skabet. Det er godt nok lang tid siden jeg har lavet noget mad, der var SÅ nemt at lave og havde SÅ stor smag. I kombination med charmen og biddet fra den hjemmelavede pasta, endte jeg med at udbryde noget ala ”Hold kæfft hvor smager det godt!” under middagen. Ikke lige noget jeg plejer at gøre, når jeg har lavet mad til gæster – men heldigvis var de enige.

Dette er efter min bedste overbevisning et super bud på en god vintervinderret.

Øverst ser i et billede af det færdige resultat. Pastaberetningen følger!

 

 

 

2 kommentarer

 • christina

  hvor ser det lækkert ud! jeg får gæster til middag, men har meget kort tid til at lave maden – tror du det ville fungere lige så kort at lave det dagen forinden og så varme det op. eller ville det være synd?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • ganeoggaffeljulie

   Hej Christina. Det tror jeg absolut sagtens du kan! Resterne vi spiste dagen efter var mindst lige så gode. Du kan evt. vente med at smage til og rive kødet fra hinanden til den dag, du skal servere. Jeg ved dog ikke om det betyder noget – er sikker på at det også bliver fabelagtigt, hvis du ordner det hele dagen før. Rigtig god fornøjelse med det. Håber det slår benene væk under dine gæster 🙂

   Julie/G&G

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

SKØNNE KÆBER