SKU’ DET VÆRE EN SMÅKAGE?
Jeg har efterhånden i en del år – faktisk måske ca. syv af dem – haft en ret så fast tradition om at bage julesmåkager med to veninder – kun afbrudt af enkelte udlandsophold og lignende uopsættelige arrangementer.
I årenes løb er der blevet eksperimenteret med lidt af hvert udi småkage-bageriet, men der har tilsvarende også sneget sig nogle klassikere ind i vores repertoire, som der hvert år er overvældende enighed om SKAL bages. Vi står derfor efterhånden med det ualmindeligt forkælede velfærds-problem at have for mange gode kager på programmet.
Men altså – vi er alle tre travle damer, så vi holder os ret så stramt til én småkage-dej per næse, så alle forberedelserne er på plads, inden vi tørner sammen og sætter gang i ovnen.
I år faldt repertoiret klart i den klassiske boldgade, uden for mange eksperimenter, med følgende julesmåkager på programmet:
- Anne au Chocolat’s marcipan-specier (dejligt bløde, sprøde og verdensklasse-kombi af vanilje og marcipan!)
- Blomsterbergs vaniljekranse – lige tilpas sprøde og gode (og forsvinder aaaal for hurtigt i ens mund…)
- Blomsterbergs brunkager – klart de bedste og eneste brunkager jeg er til!
Af vaniljekranse og marcipan-specier lavede vi dobbelt op på mængdeangivelserne i ovenstående opskrifter – og brunkagerne blot en portion. De skæres så fint og tyndt, at der er rigeligt. Og jeg skal hilse og sige fra min brunkage-medbager, at man sagtens kan røre dejen uden Blomsterbergs røremaskine – en elpisker med dejkrog kan også snildt klare sagerne:). Af ovenstående tre portioner blev der riigeligt småkager til fordeling mellem os tre damer.
Så nu er der stocket godt op i kagedåserne i det lille hjem (tætsluttende låg er et must her, så kagerne holder sig gode og sprøde) – og må hellere i gang med at fordele kager til venner, familie og kolleger – blir vist lidt for farligt at have så mange kilo smør og sukker i bagt form i omløb i mit eget køkken;)
Hvilke småkager bager I til jul?
Sikke en god ide med fællesbagningen – hyggeligt og nyttigt på en gang. Jeg vil prøve Blomsterbergs brunkager i år – har ellers sværget til Camilla Plums, men uden sukat.
Ellers en er af mine juleklassikere de her kager fra Karolines Køkken – men bagt i ministørrelse og efter brunkagemetoden: Rul dejen til tynde pølser og skær skiver af, når den bliver håndterbar.
http://www.arla.dk/opskrifter/Chokoladetoppe1/
vh/Karen