LUCIA PÅ EN SØNDAG

SKUDSIKKER RISALAMANDE

Photobucket

Nu nærmer julen sig da for alvor, hva’! Er jeg den eneste der synes det går lidt for hurtigt? Der er kun en – 1 – uge til juleaften!

Jeg er blevet tildelt det ærefulde hverv at lave risalamanden til juleaften og følte derfor, at jeg måtte bruge  3. søndag i advent på at pudse mine risalamande-evner af. Tidligere juleaftener var det tradition at både min papfarmor og min mormor medbragte risalamande. De var gode veninder og tog på ferier sammen, men lige netop når risalamanden blev sat på bordet juleaften, tror jeg de var mere konkurrenter end veninder: Begge skåle kom på bordet og så sad de to kvinder der med deres falkeblik og noterede hvem der tog både første og anden gang af enten deres eller den andens skål.. og lod måske lige en bemærkning eller to falde om hvordan DE mente, at en ægte risalamande skulle være.

Min papfarmor døde for en del år siden, og min mormor er desværre blevet for gammel og glemsom til at lave risalamande. Jeg har besluttet mig for ikke at vælge side – og derfor inddrage Clausens opskrift på risalamande i juleforberedelserne.

Til 4 personer skal du bruge:

2,5 dl grødris

1 l mælk – muligvis 1-2 dl ekstra til at tilsætte undervejs

3 dl vand

2 vanillestænger

60-80 g sukker

150 g mandler – husk at tage en stor flot én fra før du hakker!

4 dl piskefløde

Jeg har valgt at sætte sukkermængden ned, da jeg ikke synes at risalamanden behøver at være hvinende sød.

Start med at koge risengrøden – enten dagen før eller som det første juleaftensmorgen.

Vand, mælk og grødris sættes over og koger til en lind grød over svag varme. Husk at vær over grøden og rør godt, så den ikke brænder på.

Imens kan du tømme de to vanillestænger for indhold og blande det godt sammen med sukkeret. Ønsker du en mindre sød risalamande, så nøjes med 60 g sukker. Hvis du ønsker den sødere så brug 80 g. Når du blander vanillekornene godt ud i sukkeret, sikrer du en god fordeling af de fine sorte korn.

Kog gerne de nu tomme vanillestænger med i grøden, når du har tømt dem.

Photobucket

Pas på grøden ikke bliver for fast – jeg synes faktisk at min blev lidt for fast, se ovenstående billede. Hvis den bliver fast før risene er kogt færdigt, så tilsæt lidt ekstra mælk. Grøden skal være rimeligt lind, så risalamanden også bliver det uden at man skal tilsætte alt for meget fløde.

Når grøden er færdigkogt, vender du sukker-vanilleblandingen i. Dette skal gøres mens grøden stadig er varm, så sukkeret fordeles bedst muligt og smelter, så du undgår knas i risalamanden.

Den vanilleprikkede grød sættes på køl til senere.

Når grøden er helt afkølet, skal mandlerne smuttes og hakkes – fint eller groft alt efter smag. Jeg er mest til de grofthakkede.

Fløden piskes til en blød og luftig flødeskum. Først vendes mandlerne i grøden og til sidst vendes flødeskummet forsigtigt i.

Og SÅ er der bare i med den hele mandel – og klar til servering.

Photobucket

Vi fik en hjemmelavet brombær-appelsin-sauce til risalamanden. Clausen var ikke helt oppe at ringe over den, men jeg synes helt bestemt at den kunne noget. Opskrift og uddybing følger!

 

12 kommentarer

 • Det lyder som om at vi er på samme når det gælder risalamande, jeg plejer dog lige at give risene et opkog i vandet og lade det næsten opsuge vandet inden mælk og vanilje tilsættes – på denne måde minimerer jeg risikoen for at jeg for groet grøden på.

  Og ja! Den skal ikke være for fast før fløden tilsættes, hellere lidt lind og skulle den være for lind i varm tilstand smækkes nogle af de grofthakkede mandler i, hvorved fugten opsuges.
  Er den for fast i kold røres den lind med mælk.

  Synes det bliver lidt for vammelt, når grøden er blevet rørt lind med en lidt for stor skudefuld flødeskum.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Perfekt, Sacha. Tusind tak for dine tips. Jeg er ved godt mod ift. til at være risalamandeansvarlig på mandag 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Øj, hvor ser det godt ud, ethvert billede af risalamande giver mig næsten tåre i øjene af lykke – det er og forbliver min favoritdessert.
  Herhjemme hersker mors opskrift, med masser af grofthakkede mandler og vaniljestang, og spises åres rundt 😀

  PS. Jeg synes også tiden er gået alt-alt for hurtigt, men gudskelov er det fordi jeg har hygget mig så meget – og ikke fordi jeg har haft travlt.

  – Anne

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Haha, Anne. Jeg er vild med din kommentar. Jeg har også ofte lavet risalamande out of season. Det ER en god dessert – hele året rundt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anni

  Kan man bruge mørkt sukker?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hej Anni. Godt spørgsmål. Jeg ville normalt bare bruge almindeligt hvidt sukker, fordi det efter min mening også godt må være “smagsneutralt”, da det er fløde, ris og vanille, der skal have lov at styre showet. Men hvis du af den ene eller anden grund, gerne vil bruge mørkt sukker, så tror jeg godt, at det kan lade sig gøre. Det vigtigste er, at sukkeret bliver 100% opløst, så risalamanden ikke knaser, så husk at put sukkeret i, mens risengrøden stadig er varm!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Rørsukker er det mørkeste jeg ville bruge, farin/puddersukker eller andet mørkt vil smage for kraftigt igennem og muligvis gøre grøden lidt grumset i farven.
   Og selv rørsukker har en let karamelsmag, så lige her foretrækker jeg hvidt sukker.

   Håber mit pip er ok, for det vil være pokkers ærgerligt med en risalamande til jul, der smager “forkert” hos gæsterne.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Dit pip er så meget ok, Sacha. Jeg tænkte kun selv i rørsukker (begrænset hjernekapacitet, det er jo snart ferie) og jeg er helt enig i, at hvidt sukker er at foretrække, hvis man vil have den klassiske risalamande-smag! 🙂 Rigtig god jul – og god risalamande 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anni

  Det var også rørsukker, jeg tænkte på. Men jeg har nu købt almindeligt hvidt sukker.

  Til gengæld har jeg fået et tip om at riste mandlerne på panden, har I prøvet det?

  Jeg vil gå i gang med at koge grøden i hvert fald 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Jeg hoppede også på det kridhvide sukker 🙂 Jeg forsøgte mig faktisk med at riste mandlerne, da jeg lavede risalamande til bloggen. Jeg lavede en portion m ristede mandler og en med almindelige. Og jeg var altså mest til de almindelige ikke-ristede. Måske havde jeg bare givet de ristede for lidt, men jeg syntes faktisk de knasede mindre end de ikke-ristede, så det holder jeg mig til i år! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jacqueline

  Har lige fuldt opskriften – vi er svært begejstret i huset. Tak for at have gjort min første omgang risalamande succesfuld!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hej Jacqueline. Uhh, hvor dejligt at høre! TAK fordi du tog dig tid til at melde tilbage. Og rigtig glædelig jul!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

LUCIA PÅ EN SØNDAG