GÅ SNART I KRIG MED KRANSEKAGEN!

CHOKOLADEBOLLER A LA KRABBESHOLM

PhotobucketDa jeg for efterhånden ubehageligt mange år siden var ung og idealistisk, og troede jeg skulle være grafisk designer, var jeg et halvt år på Krabbesholm højskole i Skive. Det var et ret så fint ophold med masser af fine mennesker (der rent faktisk blev til noget inden for musikken – eller i al fald arkitektur-, kunst- og designverdenen – i modsætning til undertegnende, der brugte det meste af tiden deroppe på at trykke mærkelige serigrafiske tryk på t-shirts fra den lokale H&M:))

Nå men altså udover, at det bare helt generelt er fedt at være på højskole, og jeg vil opfordre alle unge mennesker til at gøre det, så var Krabbesholm også herlig, fordi de lavede ret så herlig mad. En helt særlig treat, som jeg stadig mindes som noget af det bedste man kunne ønske sig som ung, tømmermandsramt 21-årig højskoleelev, var Prebens chokoladeboller. De blev troligt serveret dampende varme fra kæmpeovnene hver fredag kl. 10 i spisestuen (torsdag var byturs-dag på den lokale bar, Chaplin). Dealen var, at en elev fra hvert undervisningshold gik op og hentede en skål fyldt med boller i pausen – og så var det ellers bare at smovse løs i timerne efterfølgende. Det er da verdens bedste idé!!

I en lille fin kogebog fik vi rent faktisk opskriften på Prebens chokoladeboller med hjem – jeg har den endnu, og skævede lidt til den, da jeg her den anden dag bagte chokoladeboller til Berliner-turen. Dog blev mine i en koldhævet/fuldkornshvede version, som følger:

 • 2,5 dl mælk
 • 25 gram gær
 • 25 gram smeltet smør
 • 70-100 gram grofthakket mørk chokolade (jeg brugte Toms 70%)
 • 70/30 hvedemel og fuldkornshvedemel til en god fast konsistens (der dog ikke kan æltes endnu)
 • 4 tsk sukker
 • 1 tsk salt

Start med at rør det smeltede smør i mælken, smuldr herefter gæren i mælkeblandingen og tilsæt salt og sukker. Prøv dig gradvist frem med melet (jeg kørte dejen på KitchenAiden – håndkraft kan helt sikkert også gøre det). Når dejen er grødet, smides chokoladestykkerne i. Slut med at rør mel i indtil du har en dej som god tyk og sej havregrød. Smid herefter dejen i en skål med tætsluttende låg og lad den stå et par timer på køkkenbordet, inden den natten over ryger en tur i køleskabet.

Om morgenen tændes ovnen på 250 grader – og dejen klattes ud som boller på en bagepapirsbeklædt bageplade. Og til slut ind i den knaldvarme ovn ca. 15 minutters tid. Hold øje med dem – når de er gyldne og lyder hule i bunden, når du banker på dem, er de klar.

PhotobucketHaps – totalt højskole-nostalgi!

PS: Hvis der sidder nogle nuværende Krabbesholm-elever derude og læser med – så giv lige et praj om der stadig serveres chokoladeboller om fredagen? – det er jo virkelig verdens hyggeligste tradition 🙂

PhotobucketPhotobucketNOTE: Jeg havde ikke helt hvedemel nok – så lad jer ikke nare af mine boller – de blev lidt rigeligt fuldkornsagtige..

17 kommentarer

 • Yummmmy
  Happy new year ♥
  http://victoriapeace.blogspot.com.es/

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Jeg har netop afsluttet et helt fantastisk ophold på Krabbesholm 🙂 Der serveres desværre ikke chokoboller hver fredag, men vi har dog fået dem et par gange. De er stadig helt fantastiske.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Jaaa, det er ret så fantastisk sted! Og hyggeligt at de stadig serverer chokoladeboller med jævne mellemrum:)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hold da OP hvor ser de gode ud! Og sikke en hyggelig tradtition 🙂 Vi får også nogengange friskbagte chokoladescones på mit gymnasium, mhm <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Mmm, ja – så hyggeligt! Kunne forestille mig at chokoladescones er lige så rar en ting til trætte gymnasieelever:)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • YUM!! – De skønne ud!
  Har nu begivet mig ud i et forsøg i at bage disse lækre chokoladeboller til i morgen tidlig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Da jeg gik der få et par år siden fik vi også fredags chokolade boller, det var det bedste når man vågnede med tømmer mænd;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Lige præcis! Godt at høre, at traditionen er holdt i hævd:)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Laura

  Uhm, de lyder vildt lækre! Især at de skal bages om morgenen så man på den måde kan få nybagte formiddags-chokoboller. Mums! Dem vil jeg bage i morgen formiddag!
  Men.. du mener vel 2,5 dl eller 250 ml mælk?

  Venlig hilsen Laura

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Haha – jo, godt spottet Laura – 2,5 dl mælk it is:)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  De er simpelthen så gode! Jeg gik der også for et par år siden, og der findes jo ingen andre chokolade boller end de her!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Præcis Ida – de er fuldstændig uovertrufne 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Jeg tror de chokoladeboller er skyld i cirka halvdelen af de mange kilo, jeg tog på på Krabbesholm – but it was worth it! Hyggeligt at du også er ex-Krabbe 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Haha, ja – havde næsten lykkeligt glemt hvor rundkindet jeg var da jeg kom hjem fra Krabbesholm – og fredagenes chokoladeboller har helt sikkert bidraget til deres andel hos mig også:) Så hyggeligt at høre fra alle jer x-Krabbesholm’ere derude!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Er det 100 gram mel der skal i ialt eller er det 70% af den ene og 30% af den anden? I så fald : hvor mange gram i alt? 🙂 Kan ikke lige gennemskue det ;D

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Hej Louise – det er procentsatser / fordelingen ml hvedemel og fuldkornshvedemel der henvises til:) Jeg er virkelig dårlig til at bage efter præcise mål, så bager altid lidt på slum;)

   kh Emilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] dem bare 15 min. i ovnen i morges og voila! Lækre, lune chokoladeboller til mig <3 (opskrift her). I får også mit første “dagens” (eller et forsøg på det ihvertfald-næste gang […]

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

GÅ SNART I KRIG MED KRANSEKAGEN!