VINDER AF SVANSØ JAMBAKE-GOODIEBAG

MALTBOLLER A LA STAMMERSHALLE

maltboller3For et par weekender siden var min kæreste og jeg på weekendtur/gourmetophold på Stammershalle Badehotel. Det skal jeg nok berette meget mere om for weekenden bestod stort set af en lang marathon i at spise os selv under bordet i herligheder fra det bornholmske:) Men som en start vil jeg berette om nogen virkelig gode maltboller, som vi fik til de 2xmiddage på Stammershalle, som var med i vores pakkeløsning. De blev på badehotellet naturligvis indtaget med riiigelige mængder pisket smør i alskens varianter (og var sandsynligvis en stor del af grunden til, at vi var døden nær af mæthed efter middagene:))

På trods af overindtaget var de dog så gode, at vi blev nød til at afprøve dem derhjemme. Hermed følger en tilsjusset opskrift til ca. 12 små maltboller:

 • 1 stort café-glas vand
 • Hvedemel til du har en god dej, der kan æltes men stadig er fugtig
 • 2 spsk. maltmel (kan købes i specialforretninger, fx Specialkøbmanden)
 • 1 spsk. maltsirup (Skærtoft Mølle har en maltsirup, der kan købes i Irma)
 • 10 gram gær (og en sjat surdej, hvis du har det)
 • 1 spsk salt
 • Olivenolie og vand til pensling

Start med at blande vand, maltsirup, hvedemel og maltmel til du har en god fast dej, der dog stadig er lidt grødet i det. Lad stå på køkkenbordet et kvarters tid (for bedre elasticitet og fugtighed i brødet = autolyse). Herefter smides gær, surdej og salt i dejen og ekstra hvedemel til du har en fast dej, der er til at arbejde med, men stadig fugtig. Har du mod på det, så er det et godt kneb at ælte dejen i god tid ved at klaske den mod bordpladen, samle op, rotere 90 grader og klaske ned i bordpladen igen (i hvad, der føles som en evighedsspiral:)), det skulle øge dejens iltoptag og gøre den lækker og spændstig! Du kan også smide den i dejmaskine, hvis der bor sådan én i dit hjem. Dejen skal gerne have en flot brun farve fra maltmelet og siruppen.

Efter æltningen, formes dejen til 12 små boller, og har du en lav muffinsform, smøres denne med olivenolie og bollerne sættes heri til hævning tildækket under et fugtigt viskestykke natten over. Har du ikke en muffinsform er det bare, at smide dem i ovnen, som almindelige boller, men de får en ret fin ‘kuvertbrødsagtigform’ af at hæve – og blive bagt i muffinsformene.

Inden de smides i ovnen, pensles bollerne med en blanding af olie og vand. Det giver den lidt ‘boblende’ overflade, som I kan se på billederne.

Ved bagning smides muffinsformen med bollerne i en forvarmet ovn på ca. 250 grader og bages i ca. 10-12 minutter, men det er bare om at holde godt øje og vurdere ud fra øjemål og din ovns bageevne.

Bollerne er vanvittigt gode til kuvertbrød til gæstemiddagen, til madpakken eller som tilbehør til varme efterårssupper.

maltboller2 maltboller3

2 kommentarer

 • Hvor ser de altså bare gode ud, malt i bageværk er simpelthen altid lækkert.

  – Anne

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Hej Anne – JA, malt er så godt! Det er først for nylig jeg er begyndt at eksperimentere med det, men det er lynhurtigt blevet en favorit hos mig også 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

VINDER AF SVANSØ JAMBAKE-GOODIEBAG