JULEKYS - OG HEJ-JEG-LEVER-STADIG

POMMES ANNA – SMØRSTUVEDE KARTOFLER

pommesanna3

Godt nytår! Vi har været dødstille her over jul og nytår, og været ganske ustrategiske bloggere, der ikke har formået at give jer søde læsere særligt gode tips til helligdagenes fester, så totalt på bagkant giver jeg her opskriften på nogle virkelig fine og velsmagende Pommes Anna, der kom på bordet til vores nytårsaften.

Nytårsaften blev for mit vedkommende fejret sammen med Julie og vores veninde N, mænd, børn og hunde i Julies families sommerhus. Og ser man billederne så skulle man måske også tro at vi var taget en tur til 80’erne med vores menu. Det var dog mere et tilfælde end en bevidst strategi, selvom 80’erne har en stor plads i vores (mad)hjerter 😉

Ingredienslisten til de pæne pommes er simpel, det samme er fremgangsmåden. Det eneste bøvl, du har med den her ret er tiden – Pommes Anna skal nemlig gerne stå i pres over en nats tid.

Ingredienser:

  • 2 kg kartofler (ikke for melede)
  • 200 gram smør
  • Salt, peber, evt. frisk rosmarin

Dag 1:

Skræl kartoflerne og snit dem fint – oplagt på et mandolinjern. Smelt smørret i en gryde, tilsæt friskkværnet peber, flagesalt og rosmarin og varm igennem uden smørret bruner. Find dit ovnfaste fad (gerne teflon) – på ca. 20 x 25 cm, og begynd så det møjsommelige arbejde med at ligge kartofler og smørsauce i lag. Start med at pensle bunden af fadet med smør og læg så kartoflerne sirligt, så de lapper over hinanden (som hvis du gjorde dig umage med en omgang flødekartofler). Efter hver lag kartofler, pensles der påny med smør-blandingen. Husk evt at fordel salt, peber, rosmarinsnasket mellem lagene, da det godt kan ligge og klumpe sig sammen i bunden af gryden. Når du er færdig og har brugt alle kartofler og al smørsaucen, så lægges et lag bagepapir over herligheden og et lidt mindre fad, der nogenlunde kan dække din flade med kartofler, sættes oven på, så kartoflerne kommer under pres. Smid fadet med kartoflerne i en 200 grader varm ovn i ca. 50 minutter.

Og så er det bare at sætte det på køl til næste dag. Vores kartofler fik kun 4-5 timer på køl under pres, og blev også helt fine, så mindre kan altså godt gøre det.

Dag 2:

Inden du skal servere kartoflerne, skæres de nu i firkanter, “udstanses” med en rund form, eller hvad fantasien nu rækker til, og smides en sidste gang i ovnen i ca. 30 minutter ved 200 grader. Giv dem evt. lidt grill til aller aller sidst, hvis de ikke er blevet gyldne på toppen.

Og så har du flotte og virkelig velsmagende pommes, der egner sig fremragende til alskens godt kød og klassiske serveringer med sauce. Jeg er fan – og for en erklæret flødekartoffel-entuasiast som mig, så må jeg indrømme, at jeg næsten har fundet en lige så herlig kartoffel-spise i denne variant!

pommesanna pommesanna2 pommesanna4

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

JULEKYS - OG HEJ-JEG-LEVER-STADIG