KÅLRABI.KØRVEL.KAMMUSLINGER
For et par weekender siden var jeg besøg hos min muddi i alpelandet a ka Schweiz. Her stod den som sædvanlig på masser af go’ og nærende alpemad. Lørdag aften stod den fx på denne hjemmelavet kålrabi-kørvel-kammuslinge suppe. Tre ingredienser jeg aldrig selv havde fundet på, men det er jo netop det skønne ved inspiration fra andre. Opskriften havde min mor nemlig fået af en af hendes veninder – noteret på tysk og derfor ganske spændende at afkode, men ved fælles hjælp lykkedes det ganske godt, hvis vi selv skal sige det.
Kålrabi er en ret spøjs grøntsag, som jeg aldrig har set i supermarkederne herhjemme, men den er ganske frisk og sprød i smagen – og ikke særlig bitter, som andre kålagtige gevækster kan have tendens til. Tror måske man skal kigge forbi et godt grøntmarked eller meget velassorteret supermarked for at hitte kålrabien herhjemme. Hvis du ikke ved, hvordan en kålrabi ser ud (det gjorde jeg ikke forinden), så er det sådan en fætter her:
Opskriften (omsat til dansk) til ca. 4 personer endte som følger:
- 1 skrællet kålrabi
- 2 sure æbler – vi brugte belle boskop
- 2 kartofler
- 1 løg
- 1 stor bundt kørvel (finthakket)
- 1 l grøntsagsbouillon
- 2 dl piskefløde
- 12-16 kammuslinger
- Salt, peber
- Smør (til at svitse grøntsager og kammuslinger)
Start med at skræl æbler, kartofler, løg og kålrabi og skær det hele i store tern.
Svits herefter grøntsagerne i lidt smeltet smør i en stor gryde. Krydder med salt og peber. Når løgene er bløde, tilsættes grøntsagsbouillonen og suppen koger i 35 minutter.
Når suppen er kogt godt sammen, skal den have en tur i blenderen, eller stavblenderen (det er klart nemmest lige at smide en stavblender ned i gryden), og så er suppen klar til en god sjat piskefløde – og kørvlen. Slut af med at give den et opkog. Vores suppe blev en anelse tynd i det – måske fordi vi havde taget en halvfed piskefløde – måske fordi vi havde hældt for meget bouillon i. Jeg har nedjusteret lidt i væskemængden i ovenstående, men prøv dig frem.
Til aller allersidst, men suppen koger sammen, smides lidt smør på en knaldvarm pande, og kammuslingerne steges med et godt drys havsalt og peber.
Hele herligheden serveres med en kvist kørvel på toppen – haps!
Elsker alt kammuslinger, så det ser virkelig godt ud 🙂