RØD GRAPEFRUGTSIRUP UDEN SUKKER

HVAD DER BLEV AF DE VILDE URTER

Photobucket

Jeg fik lidt rødkløver, mælde og vild pastinak i posen under Byhøstsgildets sanketur den anden dag. Det var ikke de store mængder jeg fik hevet med hjem, da det ikke var mit fokus at samle vildt ind. I stedet koncentrerede jeg mig om at følge med i hvad vores kloge naturguide sagde og få kigget på alle de forskellige urter (det er altså svært at holde styr på – det er jo alle sammen grønne 🙂 ). Men selvom det blot var “smagsprøver” jeg fik med hjem, skulle de selvfølgelig bruges.

Photobucket

Photobucket

Jeg havde usigeligt lyst til at lave Smagsløjers melfri gulerodskiks og her smed jeg den vilde pastinak i. Jeg vil ikke sige, at det ændrede smagen synderligt. Det havde jeg ikke nok pastinak til. Men sådan nogle vilde urter har masser af sundt krudt i sig, så spildt var det bestemt ikke.

Der var masser af fabelagtig mad til gildet, så jeg havde ikke brug for den store aftensmad. Derfor kogte jeg blot nogle nye samsø-kartofler i godt saltet vand. Mælden, som har en mild smag, der minder lidt om ærteskud, blev nippet sammen med rødkløverens blomsterdutter (skal lige opøve noget urte/blomsterlingo, kan jeg mærke 🙂 ) og brugt som pynt på kartoflerne.

Photobucket

De blev spist med god smagfuld økobøkosmør til. Jeg synes selv at rødkløver og mælde gjorde sit til at retten blev løftet op til en virkelig fin servering – både for øje og mund. Hverken rødkløver eller mælde er urter, der larmer smagsmæssigt, men de passede rigtigt fint til kartoflerne. Og så så det jo smukt ud!

Vil man have urter med mere krudt i, kan man fx gå efter strandkarsen, der smager stærkt som wasabi.

Jeg skal helt sikkert på sanketur igen. Gerne med en der er en lidt mere erfaren urtefinder end mig selv. Ellers er min plan at starte med gode gamle kendinge a la hyld, brændenælder og skvalderkål samt den letgenkendelige rødkløver og så lære flere urter at kende henad vejen.

Vores kloge naturguide Julie fra Nature Foods havde en fin pointe omkring forurening og forholdsregler, som jeg lige vil dele med jer: Der er mange der er bekymrede over forurening, når det gælder selvplukkede urter og særligt selvfølgelig i byen. Julies råd var at “tage det afslappet”. Selvfølgelig skal man ikke basere hele sin kost på grønt plukket ude ved motorvejen! Men hvis man ikke plukker helt op af de store veje og også spiser en masse andet mad, så er der nok ikke så meget at være bange for.

Hun satte det også fint i perspektiv ved at påpege at mange går op i evt. forurening af vilde urter, mens de ubekymret kan køre en pose slik ned, som er fyldt med mystiske farvestoffer og anden kemi. Synes der var noget meget fint i den pointe og kan godt genkende det fra mig selv. Nogle ting har man bare vænnet sig til (slik fx), mens andet og mere nyt gennemtænkes og kan næsten anses som farligt.

Man skal selvfølgelig tænke sig om, men de vilde urter indeholder store mængder vitaminer og mineraler som utvivlsomt gør noget godt for din krop. Derfor vil jeg gladeligt bevæge mig ud i flere selvhentere af den grønne slags.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

RØD GRAPEFRUGTSIRUP UDEN SUKKER