MEYERS MOUSSAKA

EMPANADAS MENDOCINAS

PhotobucketPhotobucketFor et par uger siden inviterede Silverspoon (som vi også har skrevet om her) til chilensk hverdagsmad på toppen af Esromgade på Nørrebro, eftersigende med opskrifter direkte fra kokkens chilenske mormor. Måske et egentlig indlæg om denne fine aften på taget følger, men til at starte med vil jeg berette om nogle fine empanadas (dejpakker med fyld), som vi fik til forret den aften på taget. Dem kastede MR og jeg os nemlig ud i at kreere hjemme i mit køkken den anden aften.

Variationer over dej med fyld er jo noget rigtig mange af verdenens køkkener har på repetoiret – jeg nævner østeuropæiske pirogger, italienske calzones, asiatiske dumplings i flæng – og til at starte med var jeg sådan set også lidt skeptisk over de her chilenske fætre. Der skal nemlig en håndfuld hårdkogte æg og oliven med ind i dejpakkerne – og det lød virkelig sært i mine ører. Men jeg må erkende at det fungerer overraskende godt, når først musikken spiller. Er man slet ikke til de der æg, vil jeg anbefale at man smider sine oliven i “kødsaucen” og fx erstatter æg med friske tomater eller andet man har lyst til at smide i.

Opskriften vi endte med at følge, er løst inspireret af  denne opskrift fra en Frk. Laylita. Der bliver ca. 15 små/medium empanadas af nedenstående opskrift

Dejen:

 • 5 dl hvedemel
 • 1 spsk bagepulver
 • 120 gram smør
 • 1 æg
 • 1-2 tsk salt
 • 0,5 dl vand (evt. et par spskfulde mælk)

Skær smørret ud i små tern og blend alle ingredienser i en foodprocessor – en stor blenderting kan også gøre det – til al smør er opløst og dejen bliver smulder-agtig, som en tærtedej. Tag lidt mel på hænderne og saml dejen til en fin rund kugle. Smid den på køl i minimum en halv time.

Fyldet:

 • 400 gram hakket oksekød
 • 3-4 finthakkede løg
 • en håndfuld cherrytomater i tern
 • 1 tsk spidskommen
 • 1 tsk rød chili
 • 1 tsk paprika
 • 1 spsk oregano
 • Salt og friskkværnet peber
 • 3 hårdkogte æg
 • 1-2 håndfulde sorte eller grønne oliven, grofthakkede
 • 1 råt æg (pisket) til at pensle de samlede empanadas med

Start med at kog de tre æg og stil dem til side. Gå herefter i gang med kødsaucen. Svits løgene i olie så de bliver klare og bløde. Smid kødet i og svits til det er brunet. Supplér med krydderierne og de hakkede tomater og hæld evt. en dl eller to vand ved, hvis saucen virker for tør i det. Stil den til side og lad kødsaucen køle lidt ned.

PhotobucketPhotobucketNår dejen har kølet tilpas af i køleren, tages den ud og rulles ud på et meldrysset bord (sørg for god plads – den fylder en del) med en kagerulle eller lignende. Dejens tykkelse skal være knap 0,5 cm høj, dvs det er en ret tynd dej, vi arbejder med. Stans nu små cirkler ud med en skål eller lignende, der har en diameter på ca. 15 cm. Du bestemmer i princippet størrelsen selv – jo større cirkler, jo større og færre empanadas og vice versa. Læg ca. en spsk kødsauce på hver cirkel, top op med lidt hakkede oliven og æg, og pensl halvdelen af dejcirklen med det rå æg. Saml cirklerne i små halvmåner, pres kanten sammen og ‘luk’ dem sammen med en gaffel, så de får små hakker hele vejen langs lukningen. Pensl dine cirkler med resten af ægget og smid dem i en 225 grader varm ovn til de er gyldne og sprøde. Ca. 25 minutter.

PhotobucketPhotobucketPhotobucket

Server med en let salat, salsa eller lignende. Vi havde lavet en meget let salsa af hakkede cherrytomater, et kvart finthakket løg, finthakket rød peberfrugt, lidt limesaft, hakket basilikum, salt, peber og god olivenolie.

PhotobucketPhotobucket

4 kommentarer

 • Hvor lækkert. Vi elsker hjemmebagte samosas her hos os, men de her må prøves. De bliver sikkert et hit til madpakkerne. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Åhh – samosas – dem havde jeg glemt i paraden af gode indbagte dejsager. Det lyder også virkelig godt! Og tror bestemt disse empanadas vil være perfekte i en madpakke 🙂

   God søndag, Emilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dani

  Man ska ha i russin i köttblandningen också.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Hej Dani – det er sandt – mange putter også rosiner i empanadas, men jeg bryder mig ikke om varme rosiner, og sprang dem derfor over i denne omgang 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

MEYERS MOUSSAKA