NEM INDISK VEGETARMIDDAG
Forleden havde jeg mine søde folkeskoleveninder på besøg til almen hygge og forsinket julegaveudveksling. Egentlig havde jeg planlagt at lave den her, men hovedaktøren – kalvekæberne – viste sig at være sværere at få fat på end først forventet.
Derfor endte jeg med at gå helt kontra og besluttede mig for endelig at genskabe et fyrsteligt indisk måltid, som jeg fik serveret efter min første indienstur. På turen mødte min veninde og jeg en af mine venners venner, Nik, og da vi kom hjem måtte vi samles med vores ”link-ven” og catche up på både indiske og danske begivenheder.
Til denne lejlighed lavede Nik et virkelig skønt indisk måltid, som jeg udbad mig opskriften på. Det er nu 3 år siden og jeg har tænkt på at lave retterne, vi fik den dag, mindst 1000 gange. Efter intens søgen i indbakke, facebook messages og dokumenter på computer og eksterne harddiske genfandt jeg endelig Niks opskrifter og kunne glad og tilfreds sætte i gang med forberedelserne.
For mig er dette et perfekt indisk måltid. Det er nemt at lave og nemt at tilpasse danske ganer ved blot at justere lidt på mængderne af det, der gør retten stærk. Uanset hvad bliver det en dejlig smagfuld omgang, som smager af langt væk på den gode måde. Desuden beviser opskrifter som disse, hvor gode inderne er til at lave mad uden kød, hvor man nærmest ikke lægger mærke til at kødet ”mangler”. Hvis du forsøger at skære lidt ned på kødindtaget, er dette derfor også gode retter at give sig i kast med.
Særligt dahlen fik positiv opmærksomhed fra mine veninder. Nik udbad sig opskriften på sin indiensrejse, da det var den bedste han havde smagt på sin 4 måneders lange tur. Så det giver jo egentlig meget god mening :-).
Jeg er også helt vild med overskriften, jeg fik leveret med opskriften:
The Famous Tanira Dal from Tantra at Palolem Beach
Du skal bruge:
- 1 løg
- Hvidløg efter smag (jeg brugte bare et enkelt eller to fed)
- Frisk ingefær (også efter smag), jeg brugte en 5 cm penge
- 2-3 tomater (hakket)
- ½-1 teske stødt chili (igen justér efter din smag)
- 1-2 spiseske mild karry
- 1-2 spiseske gurkemeje
- Et par tørrede chilis (jeg brugte en enkelt røget sag fra indien)
- 300-400 g gule linser
- 3-5 dl vand – måske mere. Fyld på, hvis massen bliver for tør, før den er blevet blød.
- Lidt grøntsagsbouillon
- Masser af friskhakket koriander (hvis du ikke er til koriander, så brug persille el. lign. i stedet).
Løget steges ved lav varme i olie indtil det er gyldent. Steg alle krydderier af sammen med tomaterne. Tilsæt linser, vand og lidt grøntsagsbouillon. Kog op og lad det hele simre i 40-60 minutter eller til linserne er helt bløde. Spæd evt. op med mere vand. ”Konsistensen skal være som en tyk suppe, ikke en mos”, skriver N i sin beskrivelse. Mit blev nok lidt mere moset end tiltænkt, men det smagte virkeligt fortrinligt!
Kikærte-stuvningen/chana masalaen havde sørme også fået sig et fancy navn, nemlig:
”Nikos chic pea funk” – det er der jo ingen grund til at lave om på.
Her skal du bruge følgende:
- 2 Løg (steges gyldne)
- Hvidløg (igen efter smag) – jeg brugte 1-2 fed
- Frisk ingefær (5 cm af en klump oder so)
- 3 spiseskeer garam masala krydderi (justér alt efter hvor stærk din garam masala er/hvor hardcore smagsløg du serverer for)
- ½ -1 spiseske knuste korianderfrø
- ½ -1 spiseske knuste spidskommenfrø
- 2 dåser flåede tomater
- Frisk el. tørret chili efter smag
- 2 dåser kikærter/en halv pose tørrede kikærter
Steg løg og hvidløg i olie. Tilsæt ingefær, garam masala, korianderfrø og spisdskommen og steg det kort igennem i olien. Tilsæt de flåede tomater, kikærter og chilier og lad det hele simre godt sammen. Smag til med salt og peber.
Jeg brugte tørrede kikærter og satte derfor i blød dagen før og kogte dem en times tid til de var møre. Du kan dog sagtens bruge kikærter fra dåse til denne ret.
En raita (yoghurtdressing gør sig ualmindeligt godt til sådan en omgang. Ikke mindst hvis du har lavet din dahl og chick pea funk stærk. Endnu en gang trak jeg på mit netværk og sms’ede straks min studie-veninde om hvad det nu lige var der gjorde hendes raita så megagod. Svaret var spidskommen og mango chutney!
Anjas opturs-Raita (bare lige for at blive i titelsporet, ik’)
Du skal bruge:
- Yoghurt – ikke for fedtfattig, så bliver den kedelig
- Stødt spidskommen (meget vigtigt!)
- Lidt mango chutney (bare lige til at runde smagen af og give raitaen et fruity touch)
- Finthakket tomat/agurk/rød peber alt efter lyst og behov
- Salt og peber
Det hele blandes sammen. Smag til med salt, peber, spidskommen og mango chutney
Server hele herligheden med kogte ris – og lav evt. et par lime sodas ved at blande danskvand med masser af limesaft og evt. lidt sukker.
GODT jeg skal til Indien i næste uge, for nu er jeg altså sulten!!!