BRUSEFEST 2.0

SIMREGRYDE FRA EN GLAD KO

 photo oksebov_tallerken.jpgHelt tilbage i starten af det kolde december var jeg et smut på besøg hos min far, der bor i det Nordsjællandske – nærmere bestemt i en tilbygning til gården Hjortkær ved Græsted.

På Hjortkær har min far sin hest stående (han blev for ca. 20 års tid siden bidt af en gal cowboy, og er i dag en ret så tjekket horseman/hestetræner). Udover heste går der en god del af året også nogle ret så hyggelige kvier rundt på Hjortkærs idylliske grønne enge.

Og dengang tilbage før jul var jeg så heldig at få et par gode stykker kød fra disse kvier med hjem af Lasse og Merete, der ejer Hjortkær. Sådan en omgang ordentligt kød fra en glad ko, der har græsset på masser af grønt græs, er alligevel en del sjovere, end det man på en kedelig mandag trækker op fra supermarkedernes kølediske, så det var lidt af et hit at slæbe de mange kilo kød hjem og gøre plads i fryseren, og ikke mindst planlægge alle de rare retter, det skulle blive til:)

Her de glade kvæg:

 photo kvaeligg_zpsed82892a.jpgOg her et af de gode stykker kød – bovstykket – hjembragt til det lille køkken på Frederiksberg.

 photo oksebov.jpgUdover bov-stykket fik jeg også et stykke okseindelår med hjem fra gården, som bare ligger i fryseren og venter i spænding på at blive til en dejlig boeuf bourguignon! Men det skal jeg nok berette om på et senere tidspunkt.

I første omgang får I her opskriften på en herlig gullasch-inspireret simregryde, som  bovstykket lagde krop til:

Til ca. 4-6 personer:

 • Et godt stort stykke oksebov
 • 3 gulerødder
 • 1 løg
 • 2 skalotteløg
 • 1 hvidløg
 • 1 dåse tomatpure
 • En god rest rødvin
 • Væske
 • Paprika, mel, salt, peber og laurbærblad

Start med at skær okseboven i store tern, og trim sener og det værste fedt fra. Vend herefter kødet i et par spiseskeer hvedemel godt krydret med salt, peber og paprika.

Skær gulerødder i grove skiver og løget i tern.

Svits kødet brunt i en stor gryde med riigeligt smør! Når kødet er godt brunet tages det op og ligges til side, mens gulerødder, løg og hvidløg svitses videre i gryden. Når det har fået et par minutter, smides kødet tilbage i gryden sammen med salt og peber, et laurbærblad eller to og et par gode store skefulde tomatpuré.

 photo oksebov-tern.jpg photo oksebov-stegt.jpgHerefter røres det hele godt sammen, og der hældes et godt skævt rødvin (et glas eller to) ned til herlighederne. Supplér evt. med lidt mere tomatpuré, hvis det trænger. Udover rødvinen hældes der væske (vand eller en god oksebouillon) ved retten, så det dækker godt. Kog op og skru ellers ned til retten simrer svagt. Skum evt. overskydende fedtskum fra saucen, hvis det trænger. Jeg smed også benet fra boven med ned i gryden, så det kunne være med til at afgive smag.

Og så skal det hele faktisk bare passe sig selv i en times tid eller to over ganske svagt blus. Inden servering smages til med salt og peber.

 photo oksebov_gryde2.jpgVupti!  Uden de store anstrengelser – udover almindelig gevaldig god tålmodighed – så har man en rigtig rar gryderet klar! Men tid er virkelig et nøgleord her. Jeg tror jeg gav gryden lidt mere end et par timer – og lod den herefter stå i køleskabet natten over, da jeg først fik gæster til spisning dagen efter. Her på andendagen var smagene fra det gode (og ultramøre!) kød, rødvinen og de øvrige ingredienser smumset endnu mere sammen, og var bare totalt himmelsk!

Første gang retten kom på bordet, var det i følgeskab af en blød og cremet kartoffel/gulerodsmos og en simpel salat af rucola, rød peber og cherrytomater.

 photo rodfrugtemos.jpg photo oksebov_tallerken3.jpg photo oksebov_tallerken2.jpgMen det gode ved sådan en gryde simremad er jo bare, at den gladeligt giver mad til et par dage, hvis man er lidt husmorøkonomisk omkring den. Af denne portion fik jeg + min veninde K den første aften ovenstående middag – og efterfølgende blev retten peppet op med en omgang kartofler i tern og lidt ekstra væske – og så var der lige pludselig en slags gullasch-gryderet/suppe nok til to gange hurtig aftensmad dagene efter. SMART!

Hvis du og kæresten, vennerne, familien eller opgangen i andelsforeningen, skulle have lyst til at erhverve jer sådan en kvart/halv eller hel ko til kummefryseren, så får Hjortkær en ny sending kvier til foråret, der er klar til salg efter sommer. Og hvis man spørger pænt, kan man garanteret allerede nu godt få lov til at skrive sig op til et eksemplar hos Lasse og Merete.

6 kommentarer

 • Det ser godt ud, det skal jeg helt klart prøve at lave:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det ser meget appetitlig ud.
  Jeg kan se at du planlægger at bruge inderlår til boeuf bourguignon. Jeg synes personlig ikke at inderlår egner sig specielt godt til gryderetter. På visse dyr, især der hvor der er en passende fedtmarmorering, egner inderlår sig til en rigtig god roastbeef eller til strimler til lynstegning. Jeg har set brd Price anbefale inderlår til boeuf bourguignon. Men jeg vil anbefale bov, tykkam eller yderlår istedet. Mere smag, lidt grovere i kød, mere interessant.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Hej Caroline. Tusind tak for input mht. indelåret – det var netop Prices opskrift jeg havde tænkt mig at teste – men det kan være det lige skal genovervejes:)

   God søndag:)
   Kh Emilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Man bliver glad af at se sådan nogle glade køer! Hvis de puttede dem uden på emballagerne, var der helt sikkert flere, der ville købe fornuftigt kød.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Hej Miriam – JA! Det burde de faktisk gøre! Det ville nok få de fleste af os til at tænke os om en ekstra gang, når vi købte kød:)

   Kh Emilie

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

BRUSEFEST 2.0