HOW TO: EN NEM(MERE) MÅDE AT RENSE HYBEN PÅ

Det er hybensæson nu og hyben er i min bog en helt fantastisk spise! Derudover er den fyldt med c-vitaminer og andre gode sager – og det skal man jo heller ikke kimse af.
Eneste anke jeg har til konceptet hyben er at de er så forbandede besværlige at rense. I år var jeg så heldig at få et tip fra min pal M fra Byhøst, som skulle vise sig at gøre renseprocessen noget mere effektiv.
Sidste år klarede jeg mig fint med denne metode, men i år havde jeg plukket en betydeligt større mængde og havde muligvis også en betydeligt mindre tålmodighed – og så er følgende metode altså ret smart!
Du skal gøre følgende:
Start med at skære hybenbærrene over i halve og fjerne evt. stilk.
Smid hybenerne i en blender – for mig fungerede det bedst at blende mindre portioner af gangen. Blend hybenerne godt. De skal blendes så meget at kernerne ikke sidder fast i kødet mere. Det er også derfor at jeg ikke blender så mange hyben ad gangen – så er det nemmere at blende dem jævnt.
Kom de blendede hyben i en stor skål og hæld koldt vand over.
Da kernerne er lettere end hybenkødet vil de stige op og lægge sig i overfladen af vandet. Nu er det bare om at skumme alle kernerne af – og det skal gøres over en del gange. Når du har taget første omgang, så stik klør fem i skålen og rør godt rundt med spredte fingre. Det løsner flere kerner, som så igen kan skummes af.
Det er klart her at der er mest arbejde i rensningen og det tager altså stadig lidt tid.
Når alle (eller næsten alle) kerner er skummet fra, sies vandet fra de blendede hybenbær – og så er du klar til at lave lækre marmelader, sirup, chutneys, ketchups eller lignende.
De allersidste kerner vil du kunne fjerne, når du koger hybenbærrene til lækre sager.
Her er hybenbærrene til venstre renset ved den netop beskrevne metode, mens bærrene til højre er renset ved den metode, der er beskrevet her.
Fordele ved metoden:
Det er en noget hurtigere metode at rense bær på, når det drejer sig om store mængder. Man skal ikke sidde og fedte med hver enkelt hyben og kan derfor klare mange hyben på én gang.
Har man fået fat i nogle meget modne og lidt småsmattede bær er det stort set umuligt at skære dem op og fjerne alle kerner. Der batter denne metode meget mere og er langt lettere.
Ulemper ved metoden:
Du ender selvfølgelig ikke med hele hyben ved denne metode, men nærmere med en grov mos/masse. Jeg skal bl.a. lave sirup og marmelade, så der betyder det ikke noget.
Når du sier vandet fra, vil du se at vandet er blevet flot orange. Derfor tænker jeg at man kommer til at skylle lidt af smagen/de gode sager ud af hybenbærrene. Jeg har ikke lavet noget ud af hybenbærrene endnu, så jeg skal ikke kunne sige om det kan have en betydning for smagen. Jeg regner dog med at den vil være minimal. Derfor: Gennemfør rensningen så tjept som muligt, så bærrene ikke ligger og søber for meget.
Det er altså et smart fif. Jeg fandt på at koge hybenerne hele og derefter passere dem gennem en si. Det efterlader en helt fin puré, som fx kan bruges til supper og sirupper, men det går ikke til marmelade.