ER DU BRØDFLOV?

SUPER SIGTEBOLLER

sigteboller2
Her i de sidste af juleferiedagene skulle der morgenhygges med en omgang hjemmebagte boller. Jeg synes jeg havde styr på alt – det eneste jeg manglede var bare gær. Troede jeg. For faktisk havde jeg ikke rigtig noget hvedemel. Og det plejer ellers at være ret nødvendigt i mine gode langtidshævede boller. Nå men der skulle jo stadig boller til og jeg havde både en sjat ølandshvedemel og sigtemel i skabet – og så måtte det briste eller bære.

Til ni boller brugte jeg cirkus nedenstående – og det jo altså ret meget på slum, når jeg bager, så prøv dig frem ud fra vandmængden. Det er konsistensen du skal gå efter og ikke kilogrammene:)

 • ca. 6 dl. koldt vand
 • To håndfulde ølandshvedemel
 • En lille håndfuld havregryn
 • Sigtemel – ca. 500 gram eller indtil du har en god tyk grød/farskonsistens
 • En spiseske salt med top eller efter smag og behag
 • En kvart pakke gær

 

Vandet hældes i en skål og ølandshvedemel og havregryn tilsættes. Rør det hele rundt og tilsæt så sigtemelen til du har en god tyk grødlignende konsistens på dejen. Lad den stå i ca. 10 minutter, så dejen sætter sig lidt. Efter de ti minutter tilføjes salt og gær og evt. lidt mere mel, hvis dejen stadig er lidt for lind/flydende i den. Den skal være som en tyk frikadellefars og ret sej at røre rundt i, men skal ikke kunne æltes med hænderne uden det bliver noget værre svineri. Lad den nu stå endnu 10 minutter, rør en omgang, så du er sikker på at al gæren er opløst og lad den stå de sidste 10 minutter inden du hælder den over i en oliesmurt skål. Sæt dejen på køkkenbordet et par timer eller to – f.eks. resten af din aften, hvis du laver dem omkring aftensmadstid. Inden du går i seng, smider du så dejen i køleren. Så er den klar til morgenen.

Om morgenen, eller hvornår du ellers bager dine boller, tændes ovnen og bageplade på fuld drøn – ca. 250 grader. Når ovnen er varmet helt op, hældes dejen ud på en meldrysset bordplade og fordeles i boller direkte på et stykke bagepapir. Bagepladen tages ud af den varme ovn og papiret trækkes hurtigt over på pladen der ryger på midterste rille i ovnen. De første ca. 10 minutter på 250 grader og derefter evt. skruet lidt ned (200 grader) alt afhængig af din ovns formåen. De skal have ca. 20 minutter alt, men hold bare løbende øje med dem. De skal være gyldne på overfladen og lyde som en tromme, når man banker dem i bunden.

sigteboller3 sigteboller

3 kommentarer

 • Det var en pudsig fremgangsmåde. Den har jeg aldrig set før. Opløser du gæren direkte i dejen?
  De ligner umiddelbart dem jeg bager med meget våd dej, som skal køre i ca 15 min i røremaskine. Det er ret hårdt for maskinen, så hvis det her bliver ligeså godt, skal det i hvert fald prøves.

  Kh.
  Anne-Marie

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Hej Anne-Marie.

   Ja, det er en fremgangsmåde vi engang lærte af en af Meyers bagere på et Amo-brødkursus, hvor underviseren ikke havde meget til overs for røremaskiner som KitchenAid (som jeg ellers selv lige havde investeret i:)). Processen med at lade dejen stå i flere omgange kaldes vist autolyse og handler om at dejen iltes og dermed tilføres elasticitet. Fremgangsmåden er oprindeligt påregnet brug af en flydende surdej, hvorfor det er nemmere at opløse i dejen end gær. Det fungerer nu OK med at opløse gæren. Jeg sørger blot for at dejen er lidt mere lind/våd i det i første ombæring, og så tilføjer jeg lidt ekstra mel sammen med gæren og saltet.

   Håber du får held med opskriften:)

   Bedste hilsner
   Emilie G&G

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mhmmm de ser skønne ud!! De ser også super luftige ud 🙂 Knus Amalie

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

ER DU BRØDFLOV?