BUDAPEST NOTER - RESTAURANTER OG RESTEN

MOR-HACK – BOLLER I BLOMKÅLSKARRY

bollerikarry01

Jeg elsker boller i karry. Og det gør mit afkom heldigvis også. Så det kommer ikke så sjældent på menuen herhjemme. Oprindeligt var boller i karry lig torsdage hos min mormor, når mine forældre arbejdede til sent. Det var med de bedste kødboller (jeg nåede aldrig at lure hendes tricks af, ærgrer mig stadig!), opbagt karrysauce og parboiled ris – og jeg spiste, til jeg var ved at segne.

Men nu er det altså mig (eller min mor), der laver boller i karry her i firmaet. I min egenskab af at være ene forælder på matriklen, og samtidig have dage uden barn, har jeg flere gange helliget noget uden-barn-tid til at få fyldt fryseren med kødboller og kogevand. På den måde er halvdelen af den ellers lidt omstændige procedure allerede fikset, og boller i karry kan uden stress og sved på panden præsteres på en ganske almindelig hverdag.

Der findes jo en del forskellige stilarter eller religioner inden for boller i karry. Opbagt sauce vs. jævnet sauce, kødboller kogt i saucen vs. kødboller kogt i vand osv. Jeg er gået helt væk fra at koge bollerne i saucen. Alt for ofte synes jeg de bliver for usammenhængende og smuldrende. Så det er slut nu. I stedet gemmer jeg kogevandet til at lave sauce ud af.

Mht. saucen har jeg i en periode kørt med opbagt sauce, og synes egentlig at det smager ganske forrygende (aka lidt som mormors). Men. Det kan godt blive en kende tungt. Og det er tæt på at være totalt grøntsagsløst, hvilket plager mit lille helsemor-gen. I denne boostede version (med grønne kødboller) har jeg både porrer og æble i, hvilket giver rigtigt dejlig smag til saucen, men den er stadig opbagt.

Derfor har jeg gået og brudt min hjerne med, hvordan jeg kunne snige lidt mere grønt ind i boller-i-karry-konceptet og lette foretagendet en anelse uden at skulle gå på kompromis med den klassiske comfort-food følelse (jeg gider ikke sådan noget wannabe-mad, som bare ikke smager, som det er meningen – så hellere skifte boller i karry ud med en blomkålssuppe en gang i mellem i stedet). På et tidspunkt kom jeg til at tænke på al den frosne blomkål, jeg har liggende i min fryser. Jeg har indkøbt en pose med ikke mindre en 3 kg foranlediget af smoothieopskrifter med blomkål hos Vanløse blues. Her har jeg erfaret, at VB simpelthen har ret, når hun påstår, at man kan putte blomkål i sin morgensmoothie, uden at det kan smages.

Og hvorfor så ikke prøve samme trick med boller i karry?! Det fik jeg endelig gjort alvor af, og projektet er altså godkendt! Både af mig og af barnet (Der som 2,5-årig resolut skubbede den bønnepasta, jeg havde serveret for ham, væk fra sig med ordene: “Det er ikke rigtig pasta”. Ergo: drengens smagsløg fejler ikke noget). Denne sauce blev slubret ind med samme fornøjelse som min salige mormors opbagte version. Succes! Jeg vil sige, at har man en decideret blomkålsfobi, så kan det godt være, at den ikke går, men det var en meget, meget diskret blomkålssmag, der lå under karry, kødboller og ris. Jeg tror måske, at en skefuld mangochutney eller noget æble i saucen kunne eliminere blomkålen helt. Men det må jeg prøve af næste gang. I hvert fald blev det så godt, at jeg ikke har tænkt mig at vente med at dele opskriften med jer. Tydeligvis heller ikke til, at jeg har fået taget et flot billede af maden. Det var enten at poste med grimt iphone billede eller ikke at poste. So bear with me.

bollerikarry02

Til 2 personer skal du bruge: 

  • Kødboller (jeg bruger som oftest Valdemarsros opskrift som rettesnor – denne gang havde min mor efterladt et parti. Bless her!)
  • 1 lille løg
  • 3 håndfulde blomkål (jeg brugte blancheret, frosset. Er sikker på at friskt er ligeså fint, men det skal muligvis koge lidt længere)
  • Karry efter smag
  • Kogevand eller grøntsags/kyllingebouillon (jeg brugte nok 0,75-1 l)
  • 1 dl piskefløde
  • Soya, salt og peber
  • Evt. lidt stødt gurkemeje til at farve saucen lidt gul
  • Ris

Sådan gør du: 

  • Start med at lave/tø kødbollerne op
  • Kog risene efter anvisningen på pakken.
  • Pil og snit løget og svits det klart i fedtstof
  • Tilsæt din blomkål og lad det varme godt igennem
  • Tilsæt karry og svits af
  • Tilsæt kogevand/bouillon og fløde og lad herligheden koge til blomkålen er mør
  • Hæld saucen i en blender og blend, blend, blend til saucen er glat. En stavblender kan også bruges, men pas på det ikke sprøjter og hav lidt tålmodighed.
  • Hæld saucen tilbage i gryden og juster smag og farve. Skulle saucen være blevet for tyk, så tilsæt mere kogevand/bouillon. Er saucen for tynd, så jævn den evt. med maizena
  • Smag til med salt, peber, soya, evt. lidt sukker. Og juster evt. farven med gurkemeje.
  • Kom bollerne i saucen og kog igennem
  • Servér!

 

Som sagt skal jeg forsøge mig med lidt æble næste gang. Det vil jeg skære i tern og tilføje sammen med blomkålen. Mangochutney vil jeg tilsætte til sidst under tilsmagning. Jeg kan se, at Emilie bruger sød chilisauce til samme formål i denne opskrift.

.

5 kommentarer

  • Jenny

    Jeg bruger søde kartofler, og løg stegt med karry, kogevand til det er sovs.
    Og så har jeg altid 20-25 pct svampe i min fars, blendede så ingen finder dem.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Julie

      Gode tips, Jenny. Det lyder også superlækkert. Jeg river ofte squash i farsen, men nok ikke i de mængder. Til gengæld river jeg gerne svampe i kødsauce. De er ikke til at finde 🙂 Aubergine er også godt at rive i kødsaucen synes jeg.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg prøvede denne opskrift i går, med stor succes, så kan varmt anbefale den 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Julie

      Feeedt, Mie. Tak for tilbagemelding 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Sabrina

      Samme her. Det er virkelig lækker og kan varm anbefales! Jeg tilsatte lidt manuka honning (så artikel på castorolie.dk), hvilket giver lidt sødme. Vil nok prøve uden næste gang – måske med en sød kartoffel i stedet:) Vh Sabrina

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

BUDAPEST NOTER - RESTAURANTER OG RESTEN