CHOKOLADEBOLLER A LA KRABBESHOLM
Da jeg for efterhånden ubehageligt mange år siden var ung og idealistisk, og troede jeg skulle være grafisk designer, var jeg et halvt år på Krabbesholm højskole i Skive. Det var et ret så fint ophold med masser af fine mennesker (der rent faktisk blev til noget inden for musikken – eller i al fald arkitektur-, kunst- og designverdenen – i modsætning til undertegnende, der brugte det meste af tiden deroppe på at trykke mærkelige serigrafiske tryk på t-shirts fra den lokale H&M:))
Nå men altså udover, at det bare helt generelt er fedt at være på højskole, og jeg vil opfordre alle unge mennesker til at gøre det, så var Krabbesholm også herlig, fordi de lavede ret så herlig mad. En helt særlig treat, som jeg stadig mindes som noget af det bedste man kunne ønske sig som ung, tømmermandsramt 21-årig højskoleelev, var Prebens chokoladeboller. De blev troligt serveret dampende varme fra kæmpeovnene hver fredag kl. 10 i spisestuen (torsdag var byturs-dag på den lokale bar, Chaplin). Dealen var, at en elev fra hvert undervisningshold gik op og hentede en skål fyldt med boller i pausen – og så var det ellers bare at smovse løs i timerne efterfølgende. Det er da verdens bedste idé!!
I en lille fin kogebog fik vi rent faktisk opskriften på Prebens chokoladeboller med hjem – jeg har den endnu, og skævede lidt til den, da jeg her den anden dag bagte chokoladeboller til Berliner-turen. Dog blev mine i en koldhævet/fuldkornshvede version, som følger:
- 2,5 dl mælk
- 25 gram gær
- 25 gram smeltet smør
- 70-100 gram grofthakket mørk chokolade (jeg brugte Toms 70%)
- 70/30 hvedemel og fuldkornshvedemel til en god fast konsistens (der dog ikke kan æltes endnu)
- 4 tsk sukker
- 1 tsk salt
Start med at rør det smeltede smør i mælken, smuldr herefter gæren i mælkeblandingen og tilsæt salt og sukker. Prøv dig gradvist frem med melet (jeg kørte dejen på KitchenAiden – håndkraft kan helt sikkert også gøre det). Når dejen er grødet, smides chokoladestykkerne i. Slut med at rør mel i indtil du har en dej som god tyk og sej havregrød. Smid herefter dejen i en skål med tætsluttende låg og lad den stå et par timer på køkkenbordet, inden den natten over ryger en tur i køleskabet.
Om morgenen tændes ovnen på 250 grader – og dejen klattes ud som boller på en bagepapirsbeklædt bageplade. Og til slut ind i den knaldvarme ovn ca. 15 minutters tid. Hold øje med dem – når de er gyldne og lyder hule i bunden, når du banker på dem, er de klar.
Haps – totalt højskole-nostalgi!
PS: Hvis der sidder nogle nuværende Krabbesholm-elever derude og læser med – så giv lige et praj om der stadig serveres chokoladeboller om fredagen? – det er jo virkelig verdens hyggeligste tradition 🙂
NOTE: Jeg havde ikke helt hvedemel nok – så lad jer ikke nare af mine boller – de blev lidt rigeligt fuldkornsagtige..
Yummmmy
Happy new year ♥
http://victoriapeace.blogspot.com.es/