MOR-HACK - BOLLER I BLOMKÅLSKARRY

HUSHOLDNING OG SPAREMODE: INDKØB

img_3630

Som jeg skrev tidligere, så er jeg gået på nedsat tid på mit arbejde her i det nye år. Nedsat tid betyder (desværre) også nedsat løn – og selvom jeg er heldig at have en forholdsvis lav husleje, så kan det altså godt mærkes at gå fra 37 til 30 timer.

Oveni min lønnedgang viste mit badeværelse sig pludselig utæt. Min underbo rapporterede om ufrivillig badningsmulighed på hendes badeværelse, hver gang jeg gik i bad og desværre skulle både en del af væggen og gulvet brydes op og bygges på ny. Til sidst konkluderede jeg, at der nok var bedst ræson i at skifte hele mit 1,1 m2 store badeværelse ud i stedet for at lave mærkelige, halve løsninger.

Det har både været sjovt og en anelse nervepirrende at følge med i, men resultatet er blevet så godt! Men det har selvfølgelig gjort et effektivt indhug i min økonomi. Derfor har jeg over det sidste stykke tid af ovenstående årsager gået og tænkt lidt over, hvordan jeg kan bruge lidt færre penge til hverdag, så der stadig kan blive plads til noget af alt det sjove.

Heldigvis er der en del inspiration at finde på nettet. Særligt synes jeg, at der begynder at komme lidt mere fokus på vores ellers endeløse forbrug og det at leve lidt mere simpelt og bevidst – altså tage sine vaner og præferencer op til overvejelse og se på, om det egentlig giver mening for én, som det er nu.

Jeg har langt fra fundet de vises sten og der er stadig mange vaner, der med fordel kunne tages op til revision, men jeg tillader mig alligevel at dele lidt af de ting, der indtil videre fungerer for mig. Og når jeg siger, hvad der fungerer for mig, så er det fordi, at jeg tror at det er meget personligt, hvilke vaner vi hver især har, og dermed også forskelligt, hvor vi kan sætte ind. Byd endelig ind med jeres tips, hvis I har fundet noget, der fungerer for jer!

Vi lægger ud med indkøb, og så vender jeg tilbage med noget mere madspilds-agtigt en anden dag. 

Først og fremmest forsøger jeg at styre min købetrang og efterkrigs-fouragerings-tendenser, når jeg er ude at købe ind. Jeg må indrømme at jeg lider af noget seriøs forsyningsangst, og vil allerhelst have alt det, jeg potentielt set kunne komme til at mangle inden for rækkevide.

Planlægning. Før i tiden gik jeg ofte bare ind i supermarkedet og begyndte at fylde i kurven efter, hvad jeg havde lyst til og hvad der kunne være dejligt at have derhjemme. Men det er knap så smart at have huset fuld af frugt, hvis Benny er hos sin far, og jeg stort set heller ikke er hjemme. Derfor prøver jeg i stedet at danne mig et overblik over de kommende par dage: Hvor mange dage ville det være smart at købe ind til, Hvor mange måltider skal jeg lave? Er Benny hjemme osv.? Og så køber jeg ind til det. Altså meget specifikt til de måltider.

(Jeg køber ikke ind til en hel uge ad gangen, hvilket jeg ellers har indtryk af, at der er en del, der gør – aka dem der laver madplan. Men det er for lang tid for mig og for uforudsigeligt, hvordan alle dagene ser ud. Hvis jeg købte ind til alle dage, ville jeg helt sikkert ende med en del mad, der ikke blev spist, enten i form af rester eller mad, jeg ikke når at tilberede)

Tilbudsvarer og lager. Derudover forsøger jeg at købe lidt til lager, når der er tilbud på de ting, jeg VED jeg får brugt. Kokosmælk, dåsetomat, pasta, broccoli og spinat på frost og den slags. Jeg skriver ned, når jeg mangler noget/er ved at være i bund derhjemme og har en liste liggende på min telefon, som jeg kan hive frem, når jeg står i supermarkedet.

Rabatdage. Jeg køber så meget økologisk, som jeg kan. Derfor er jeg selvsagt ret pjattet med, at flere butikker er begyndt at have dage, hvor de har rabat på stort set alle økologiske varer. I mit nabolag har Føtex Food 20% rabat på økovarer tirsdag og torsdag, mens SuperBrugsen på Nørrebrogade (som jeg elsker af mange grunde) og nu også den på Finsensvej har 15% på økovarer mandag og torsdag. Så hvis det lige passer, og jeg har mulighed for at lægge vejen forbi, så benytter jeg mig af den mulighed. I Føtex sparer man mere, men min oplevelse er, at de ikke har lige så stort udvalg som SuperBrugsen har. Så det skifter lidt, hvor jeg ender. Og hvis jeg ved, at jeg er ved at være i bund på fx ahornsirup eller vanillepulver, så stocker jeg op på de dage – eller venter til, at jeg kan købe med rabat.

Jeg kunne helt sikkert spare mere ved at rode tilbudsaviser igennem og lave lister og benytte mig meget mere af discountsupermarkeder. Men jeg har hverken tid eller lyst til at være decideret tilbudsjæger, og en del discountbutikker suger simpelthen livsglæden ud af mig med deres udvalg (eller mangel på samme), deres mange supertarvelige produkter, deres rod osv osv. Det handler nok meget om både den enkelte kæde og den enkelte butik – og om ens eget sindelag og økonomiske situation. Hvis jeg var seriøst på skideren, ville jeg selvfølgelig kunne blive nødt til at købe så billigt som muligt!

Mindre kød. Jeg øver mig i at få nogle flere kødfrie, børnerare retter på rygraden. Altså dem, der bare ligger lige der omme i baghovedet og automatisk popper op, når jeg står nede i supermarkedet. Der er altså noget at spare, når kød ikke er omdrejningspunktet.

Frugt og grønt på frost. Før havde jeg et ret anstrengt forhold til særligt grønt på frost. Jeg associerede det med de der blandinger af vaflede gulerødder, blomkål og bønner eller hvad det nu var. Men nu bruger jeg det flittigt selv. Jeg har altid spinat og broccoli i fryseren til en af vores favoritretter, som er noget ala denne, til greenies m.m. Blomkål har jeg også gerne liggende til blomkålssuppe eller til at smide i smoothies (det kan ikke smages og cremer faktisk ret godt). Ved at have ovenstående grønt i fryseren og pasta i skuffen eller boller i fryseren kan jeg altid lave et ok aftensmåltid uden at forlade hjemmet. Det er sgu fedt. Derudover har jeg altid blåbær og hindbær, som vi rører i morgengrøden eller laver smoothies på. Superlækkert og det er dejligt lige at kunne spiffe morgenmaden lidt op. Det fede ved frost er (muligvis helt unødvendigt at sige) at man kan stocke op, når der er tilbud, fordi det kan holde sig, og at man kan forlænge sæsonen. Mht blomkål i smoothies er det også meget nemmere at købe det frossent, da det så allerede er blancheret og dermed bliver lækkert cremet.

Madspildsvarer. Jeg tjekker altid lige kølemontren for madspildstilbud. Særligt kød, som jeg så enten tilbereder asap eller fryser ned med det samme. For ikke længe siden faldt jeg over et par Meyers måltidsportioner for 15 kr./stk. Der blev i hvert fald til 4 portioner ud af de to (med lidt pasta eller ris). Udmærket!

Poser. Jeg forsøger så vidt muligt at lade være med at købe plastikposer. Enten har jeg en rygsæk med, et stofnet eller en gammel plastikpose. Læste I også, at man skulle bruge sin mulepose af øko-bomuld 20.000 gange, før den var et bedre valg end en (ny) plastikpose? Jeg gjorde. Bagefter læste jeg så, at forskeren bag indrømmede, at pressemeddelelsen var vinklet lige lovligt kækt. Og herefter læste jeg denne kritik af selve undersøgelsen. Desværre var den “nyhed” knapt så stort slået op i medierne. Så vær sød at dele den viden. At sende en pressemeddelelse ud, som nærmest giver carte blanche til konsekvent at købe nye plastikposer, som så er baseret på noget gammel forskning og herefter vinklet meget meget skarpt, synes jeg simpelthen er så frækt.

Min største udfordring. Slik. Udover den generelle forsyningstrang, så er slik min store fristelse. Jeg kan gå og være nok så dydig med mine indkøb, lige indtil jeg når til slikket og så falder for et eller anden 2 for 35 tilbud. Så overbeviser jeg mig selv om, at jeg jo bare kan have det her slik i riiigtigt lang tid. Og det passer så aldrig. Overvejer at forsøge mig med appen Spenderlog for at få nogle tal på, hvad jeg faktisk bruger på forskellige varegrupper, herunder slik.

Det var vist det for nu. Det blev da også en ordentlig smøre! Kom gerne med tips eller links til gode artikler eller lignende, hvis I ligger inde med den slags 🙂

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

MOR-HACK - BOLLER I BLOMKÅLSKARRY