PARIS, MON AMOURRR #2 - SNACKS & SIGHTS

HVAD ER DANMARKS NATIONALRET?

 photo boostedebok_zps25b3c8e5.jpg

 photo nyR0019095.jpg

Som I måske har bemærket, kører der lige nu en kampagne om Danmarks nationalret. Det er vores fødevareminister, der har sat debatten og konkurrencen i gang. Og gud hvor jeg synes det er dejligt med en fødevareminister, der er så synlig, aktiv og engageret i sit felt. Hurra for det!

Derudover synes jeg at debatten i sig selv er ret sjov. Da vi boede i Rom skulle jeg prøve at forklare nogle italienere, hvad vi typisk spiste i Danmark. Og det var altså svært! For ja, vi kan alle sammen blive enige om, at frikadeller og rødgrød med fløde er ret så dansk – men frikadeller spises jo i alle afarter forskellige steder i mellemøsten, og samtidig er det min fornemmelse, at der bliver serveret rigtigt mange forskellige sager ude i det danske land. Det blev også mere kompliceret af, at jeg skulle forklare det til en italiener. Selvom den italienske madkultur skifter meget fra region til region, så kan jeg afsløre at selv det flotteste og største supermarked i Rom ikke indeholdt mange “eksotiske” ingredienser til ikke-italienske retter. Så i sammenligning med italienerne, har danskerne måske en mere eklektisk smag. Nåh men summasummarum er at det da er hulans svært at fange Danmarks nationalret i bare én ret!

 photo skinkestang_zps628d9631.jpg

Emilie og jeg snakkede lidt om kampagnen og om, at vi ofte bliver overraskede over hvilke opskrifter, der virkelig hitter blandt jer læsere. Skal man tage disse med i overvejelserne, er der noget der tyder på at skinkestang, millionbøf og appelsinkage er blandt finalisterne til at blive danmarks nationalret!

Selv var min første indskydelse boller i karry. Det har min mormor alle dage lavet til mig, og den var så dansk som en karryret kan blive: Hakket kalv og flæsk fra slagteren, parboiled ris og opbagt sauce med en anelse klassisk karry. That’s it. Og det smagte bare så vid-un-der-ligt. Jeg kommer aldrig til at ramme min mormors fantastiske version, men denne her gør det nu også meget godt. Derudover må jeg indrømme at biksemad også står højt på listen. Gerne med spejlæg, ketchup, bearnaise og syltede rødbeder. Og så har biksemad den charme at det er fandens god restemad, som dermed kan være med til at mindske vores madspild på bedst mulige måde.

Hvis du har et bud på hvad Danmarks nationalret er eller burde være, så upload dit billede på facebook eller tag dit billede med #nationalret på instagram. Så er du med til at inspirere de 8 kokke til hvilke retter de skal tage med videre i konkurrencen.

Ud fra danskernes mange billeder skal 8 kokke fra hver sin del af landet nemlig stille op med hver 3 retter. De 8 retter med flest stemmer går videre og en endelig vinderret kåres. Begge gange er det os forbrugere, der kan gøre vores stemmer gældende. Jeg glæder mig til at se hvad kokken finder på og har allerede nu brugt al for lang tid på at scrolle “nationalret igennem på insta.

I er også meget velkomne til at give jeres bud på Danmarks Nationalret her i kommentarfeltet!

(PS. Jeg håber da egentlig at det er en knap så grøntsagsfattig ret der vinder. Billederne ovenfor ser meget lidt grønne ud! De kan selvfølgelig altid spises med en god salat til! :-))

Indlægget er udgivet i samarbejde med Fødevarestyrelsen

3 kommentarer

 • Kristina Daisy Rácz

  Det er da klart! Flæskesteg med kartofler brunsovs og rødkål!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Åhh instant craving, Kristina. Nu er det det eneste jeg kan tænke på! Semifinalist-retterne bliver faktisk offentliggjort i dag, så det bliver spændende at se om din favorit er med 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Ha! Var lige inde og tjekke. Den er der nnnæsten! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

PARIS, MON AMOURRR #2 - SNACKS & SIGHTS